60 000 лв. за Проект „Филми за Бургас“

Ваня Попова

 

Общински съвет – Бургас реши да се увеличи с 60 000 лв. сумата, предвидена за Проект „Филми за Бургас“

За втора поредна година Община Бургас съфинансира реализацията на български игрални филми и телевизионни продукции по проекта „Филми за Бургас“. Целта е да бъде направена своеобразна реклама на Бургас с неговата характерна и неподправена културна, архитектурна и туристическа визия.

През 2019 г. Община Бургас подкрепи финансово реализирането на емблематичния игрален филм „Петя на моята Петя“ в памет на голямата поетеса Петя Дубарова. Филмът се превръща в безспорен хит в българските кино среди, като доказателство за това е, че той ще открие тазгодишното издание на международния фестивал „София филм фест“.

За 2020 г. в Бюджета на Община Бургас по проект „Филми за Бургас“ бяха гласувани 100 000 лв. Освен тези пари, докладната записка е относно това тази сума да бъде увеличена с 60 000 лв. сумата по т.54 Проект „Филми за Бургас“ от Културната програма на Община Бургас в рамките на утвърдения бюджет за 2020 г.

 

„Това е тема, която би трябвало да носи позитиви за нашия град. Преди седмица един от най-популярните български продуценти се обади и поздрави града за напредъка му в киното. И другите градове, ще започнат да отделят финанси за кино, когато вземат пример от нас. За пръв път сме свидетели на такъв модел, в който филмите идват в Бургас и се представят сами, като казват и как биха били полезни за туризма“, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.