600 компостера са раздадени на домакинствата в Кочериново

Снимка: БНР

600 компостери са раздадани на домакинствата в община Кочериново, съобщиха от администрацията. Това се прави по проект за прилагане на мерки за успешна адаптация към климатичните промени. В проекта партньори са общините Благоевград, Симитли, Бобошево и Международната асоциация за развитие-Норвегия.

Използването на компостери се прави за пръв път в община Кочериново с цел популяризиране на ползите от въвеждането на пилотната мярка и във връзка с необходимостта от предоставяне на подобни указания как да използват получените компостери по максимално ефективен начин. През септември ще бъде организирано и демонстрационно събитие. Основната цел е чрез по-ефетивно управление на отпадъците да бъде постигнат напредък в борбата с климатичните промени и по-успешна адаптация към тях.

Кампания по въвеждането на компостери ще започне и в Кюстендил, стана ясно на последното заседание на Общинския съвет. Обсъждаше се и идеята да има такива в центъра на селата и отговорник, който ще указва как се работи и как да се използват най-ефективно.

По публикацията работи: Георги Даскалов