Ангелов: Ваксинираните и преболедувалите у нас минават 1 млн. души

Това, което страната постигна, е правилният път, по който трябва да вървим заедно за победата срещу коронавирус. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг в Министерски съвет за актуалната противоепидемична обстановка. Не трябва да бъдем толкова скромни, постигнахме много, сравнено с други държави, обясни Ангелов. Той представи таблица, от чиито данни се вижда, че Румъния и Гърция са с нива на заболяваемост много по-висока от българската. Същото важи и за Германия и Италия, където има много по-строги мерки.

България постига по-високи резултати, сравнено с индекса на строгост на мерките. Българите си връщаме все повече свободата и нормалния живот, благодарение на усилията и спазването на мерките, категоричен е министърът.

Ангелов даде отчет за последното денонощие: 1388 или 9.9% са новите случаи. 218 са новохоспитализираните със средна възраст 54 г. ваксинираните и изкарали вируса минават 1 милион, което означава, че са защитени. 7168 са в лечебните заведения – 767 в болници, тенденцията за намаляване на хората в болници е трайна. За изминалото денонощие 3019 българи са се преборили с вируса.

Снимка 529100

Източник: БГНЕС

Дневната заболеваемост е 315.52. На национална база трайна тенденция за намаляване на заетите легла в интензивни – 58% и неинтензивни – 53%. Активните случаи при лекарите са 949 души, 104 в болници, 10 в интензивните отделения – при лекарите е постигнат колективните имунитет, отчете Костадин Ангелов. По думите му, това е поредна седмица трайна тенденция два пъти повече излекувани срещу потвърдени случаи.

Националният здравен епидемиолог доц. Ангел Кунчев съобщи, че страната ни заема 18-то място в ЕС, като по заболеваемост сме четири пъти по-малко от Кипър и от Швеция – 3 пъти по-малко. По заболеваемост страната е на 6-то място на Балканите. Най-много заболели има в Турция, три пъти по-висока заболеваемост от България. По смъртност страната е на 2-то място на ЕС и 3-то място на Балканите.

Вътре в страната – 10 области са с ниска заболеваемост – под 300 на 100 000 – най-малко в Разград, Плевен, Силистра, Видин, Сливен, Хасково, Благоевград, Ямбол, Търговище и Силистра.

25 355 ваксини срещу коронавирус поставени за ден

25 355 ваксини срещу коронавирус поставени за ден

1382 нови случая или 10% от направените тестове

Само 7 области са с висока заболеваемост – Русе, Добрич, Варна, София град, Перник, Ловеч, София област. И приетите в интензивни отделения и смъртността следват хода надолу. Посланието е само едно – щастливи празници и продължаване на тенденцията за намаляване, призова Кунчев.

От своя страна проф. Венцислав Мутафчийски добави, че на двуседмична база има намаляване на новозаразените с 42%, на едноседмична – с 23%. Смъртността на двуседмичнна база е 16%, на едноседмична – 12%. Има сериозно намаляване за седем дни, отчете лекарят. В момента смъртността е 20.1% на 10 000 население, намаляват и хоспитализациите, но това ще се усети по-късно в големите болници.

В духа на позитивните новини, Мутафчийски направи справка във връзка със ситуацията в Индия – какви са причините за ситуацията там. На първо място, по думите му, „фалшива увереност заради това, че в началото на пандемията се е смятало, че населението там не боледува заради генотипа, което се оказва, че не е вярно. Втората причина – градското изселване, локдаун в големите градове, собствениците на рикши се връщат в населените места, което води до масово разпространение, както в България се прибраха от Западна Европа.

Снимка 529099

Източник: БГНЕС

Поради сериозен спад на икономиката, освободиха мерките, което доведе до нови случаи, след като преживяха първа вълна – имаше затишие, като нашето лятно затишие, което доведе до нова тежка вълна, анализира още Венцислав Мутафчийски.

Сегашната вълна се причислява за нов щам – индийски вариант, който става все по-спорен в научната общност, но се оказва, че по-сериозни са доказателствата за разпространение на британския щам, отколкото на индийския вариант. Има пълен колапс в здравната система в Индия – липса на кислород и болнични места, посочи той. Мутафчийски сравни с българската народопсихология и индийската.

Министър Костадин Ангелов призова също заради ситуацията в Индия да са разумни българите и да се спазват мерките, докато се постигне колективен имунитет. Той посочи, че със заповеди от днес се забранява влизане от Индия и няколко държави.

Относно „зелените коридори“, здравният министър Костадин Ангелов обяви, че там ще има ваксини най-вече на „Пфайзер“.

2021-04-29T15:13:25+03:0029.04.2021|Други новини|