България е на първо място в ЕС по млади хора с желание да почнат собствен бизнес

Автор:

news.bg

България е на първо място по желание на младите хора да започнат свой бизнес според последните данни на Евробарометър, съобщи министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева. По думите й предприемаческа култура у нас е развита, като нараства броят на стартъпите в технологичния сектор и в областта на биотехнологиите. Стойчева увери, че Министерството на иновациите и растежа (МИР) съдейства за сътрудничеството на иновационната екосистема с академичния сектор.

Тя участва в дискусия за развитието на иновационната екосистема в България, организирана по инициатива на подопечното й ведомство в партньорство с Министерството на образованието и науката (МОН) и Посолството на Финландия в София. Сред целите на форума е представянето на добри практики и опит от Финландия за развитие и внедряване на иновациите и техния принос към икономическия растеж. Информация за събитието в София Тех Парк беше разпространена от пресцентъра на МИР. В него участваха министър-председателят акад. Николай Денков, зам.-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков, зам.-министърът на образованието и науката Генка Петрова, посланикът на Финландия в България Н. Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос, създателят на едно от водещите събития за стратъпи в света SLUSH Питър Вестербака, представители на финландските университети Алто и Ханкен, на български университети, предприемаческата и стартъп екосистеми.

Министър Шалапатова подписа меморандум, насърчаващ развитието на жените в бизнеса

Министър Шалапатова подписа меморандум, насърчаващ развитието на жените в бизнеса

Делът на жените-предприемачи у нас е около 30%

Милена Стойчева подчерта, че Министерството на иновациите и растежа работи за подобряване на средата за стартъпи, за насърчаване на инвестициите в научни разработки и в създаването на иновативни продукти.

„Иновациите са хоризонтална дейност – обхващат редица сектори и ни обединяват. Чрез иновациите можем да направим промяна – днес и за бъдещите поколения. Иновационната екосистема в България, с нейната процъфтяваща стартъп култура, с акцент върху модела на „отворената иновация“, който обединява всички заинтересовани страни, доказва силата на сътрудничеството и адаптивността“, коментира тя. Според Стойчева България стратегически се позиционира като привлекателна дестинация за чуждестранни инвестиции чрез иновации.

Тя каза още, че МИР създава регионални и стратегически партньорства. „Сигурни сме, че това е правилният път. Чрез създаването на партньорства, обмяната на опит и идеи можем да покажем нашия потенциал, че имаме, визията за България, че можем да бъдем център на Балканите и Югоизточна Европа за иновации“, отбеляза Стойчева.

Денков откри новия сезон на иновациите

Денков откри новия сезон на иновациите

Информационен ден на Европейския съвет по иновациите се провежда в София

2024-02-12T17:36:35+02:0012.02.2024|Други новини|