Бойко Борисов:Данъци в този мандат няма да се променят

в.“Дума“

Мненията на управляващите за идеята на вицепремиера Томислав Дончев общините да имат право да слагат надбавка върху плоския данък от 10% върху доходите и така да финансират дейността си тотално се разминаха. „Ако общината има нужда от пари за детски градини, може да определи надбавка върху данъка и ще събере пари. Или обратното – общинският съвет може да реши данъкът да стои на базисната стойност, за да е атрактивна общината за нови инвеститори.

Според мен е хубаво да има рестарт на тази тема след местните избори и да се проведе тази дискусия. Категорично трябва да увеличим приходната база на общините и да дадем на местната власт инструменти да развиват общините“, заяви Дончев в интервю за „24 часа“. Правителството вече веднъж предложи такъв данъчен механизъм, но той бе отхвърлен от парламента преди 2 години. Моментално срещу идеята на заместника си се обяви премиерът Бойко Борисов. Данъци в този мандат няма да се променят. Скептичен съм към идеята и съм изненадан от нея, коментира премиерът.

„По принцип всяка възможност за увеличаване приходите на общините е добре дошла. Данъци лесно се свалят, но по-трудно се вдигат, затова всяка идея в тази посока трябва да бъде подложена на широк обществен дебат с активно участие на хората в общините“, коментира кметът на Бургас Димитър Николов, който е и зам.-председател на ГЕРБ.

Категорично против жителите на общините да бъдат товарени с допълнителни данъци се обяви обаче кметът на Кърджали Хасан Азис, който пък е и зам.-председател на ДПС. Според него имало две посоки за по-големи приходи на общините. Първата е държавата да им преотстъпва част от събрания данък. Втората, събираните данъци да бъдат споделени – ако държавата събира 20 процента, 5 на сто за бъдат за местната власт. Хасан Азис допуска и вариант, при който част от събирания ДДС да постъпва в общините.

Местната власт в България е единствената в ЕС, която разчита единствено на имуществени местни данъци, при условие че навсякъде има съчетание между имуществени и подоходни. Затова българските общини настояват да получават част от подоходния данък, коментира в Bloomberg TV Bulgaria Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България.

„Дебат за разширяване на приходната база на общините е нужен. Необходимостта от повишаване на финансовата им самостоятелност чрез разширяване на приходната база на общините е безспорен факт, констатиран от много години. Това ще даде възможност на общините самостоятелно да решават повече въпроси от местно значение“, коментира и кметът на Плевен Георг Спартански, който е от Реформаторския блок.

„По темата за въвеждането на допълнителен общински данък върху доходите на хората становищата ни с вицепремиера Томислав Дончев съвпадат в частта, в която той казва, че трябва да се направи нещо за подобряване на приходната база на общините – коментира Георгиева и напомни, че в момента приходите на общините са от имуществения налог. – От седем местни данъка четири нямат никакво фискално значение за общините – наследственият, патентният, туристическият и данъкът върху такситата. От тях ние формираме 4% от собствените си данъчни приходи. Нашите местни приходи се формират от данъка върху колите, данъка върху имотите и имуществените данъци“, коментира Георгиева

„Нашето предложение не е да има общинска надбавка върху подоходния данък, а да имаме собствен подоходен местен данък за сметка на намаляване на националния. Пряката фискална връзка с бизнеса за нас ще се изразява в 2% от подоходния данък“, допълни тя.

2019-07-18T15:19:31+00:0018.07.2019|Други новини|