Декларация срещу уволнения приеха в общинския съвет на Перник

Снимка: БГНЕС

Декларация срещу политическите уволнения и упражняването на натиск върху общински съветници на база политическите им възгледи прие на днешното си заседание ОбС в Перник.

Повод за декларацията е освобождаването от заеманата експертна длъжност в Областна администрация – Перник на общинския съветник от ГЕРБ Александър Александров, само ден след като е бил регистриран за кандидат-депутат от листата на ГЕРБ-СДС.

Декларацията бе внесена в ОбС от групата на ГЕРБ. В нея се казва, че освобождаването на общинския съветник Александър Александров е директна намеса в работата на ОбС в Перник, тъй като с оглед на законовите си правомощия, областният управител може да блокира дейността на местния законодателен орган на база политически възгледи на съветниците в него и е ясна индикация за заплахата от упражняване на политически натиск върху съветниците.

Документът е адресиран до служебния премиер Стефан Янев, до президента Румен Радев и до Даниел Панов – председател на НСОРБ. В хода на дискусията, от БСП подчертаха, че политически уволнения е имало при смяната на всяка власт назад в годините.

И друг път общински съветници са освобождавани от заеманите от тях длъжности, но това не е ставало повод за декларации. Изказалите се социалисти заявиха, че самите те са против политическите уволнения на експерти, но предложиха ОбС да не се обвързва с приемането на декларация. Предложението им не срещна подкрепа от мнозинството в залата.