Екоминистърът проверява за нерегламентирани сметища в област Монтана

По инициатива на народния представител от региона Петър Петров

Снимка: Любомир Андреев
Министърът на околната среда и водите проверява нерегламентирани сметища в област Монтана. Общините Берковица, Монтана и Бойчиновци са обект на извънреден контрол след подадени сигнали
В последните няколко месеца за трети път служебният екоминистър Петър Димитров лично проверява нерегламентираните сметища в Монтанско. Днес обиколката му тръгна от община Берковица.
На стария път за Котеновци министър Димитров констатира нередности:
„Това е изключително голям проблем за цялата държава. Буквално – там, където няма контрол, навсякъде се изхвърлят битови и строителни отпадъци“.
Екологичните проверки в област Монтана станаха по инициатива на народния представител Петър Петров:
„Поне 30 до 40 (места) мога да изброя в различни общини в региона, които сме видели с господин министъра, през последните три месеца. И съм сигурен, че има и още такива незаконни сметища, следствие от дългогодишно бездействие“, отбеляза Петър Петров.
Четирима нарушители, изхвърлящи боклуци нерегламентирано в районна на бившата кариера, са засечени от камерите на Общината от събота досега, поясни кметът на Берковица Радослав Найденов:
„Постоянно работим в две посоки – едното е постоянно да се почистват, и другото – патрули, както и технически средства за установяване нарушителите, които изхвърлят нерегламентирано отпадък, и тяхното глобяване. Само от събота до ден днешен ние имаме установени четирима нарушители. Един е идентифициран. Ще бъдат идентифицирани и другите и ще бъдат глобени“, посочи кметът.
Глоба от 50 до 300 лева се предвижда за това нарушение по общинската наредба за опазване и поддържане на обществения ред в Берковица.
Кметът на Берковица Радослав Найденов.

Кметът на Берковица Радослав Найденов.

Снимки –  Любомир Андреев.

По публикацията работи: Мария Йорданова