Фандъкова изпрати одит в община „Красно село“

Кметът на София Йорданка Фандъкова е изпратила одит в община „Красно село“, който се извършва в момента от двама служители на Столична община.

Именно за там миналата седмица в Комисията по финанси в местния парламент бе повдигнат казусът заради жалба, изпратена в общината, че кметицата Росина Станиславова и служителите й са присвоили средства по програма за подпомагане на възрастни хора по време на пандемията от коронавирус. Проектът се казва „По-близо до гражданите – патронажна грижа“ и е стартирал от 1 май с крайна дата края на декември 2020 г.

Новината съобщи самата кметица на извънредна пресконференция, като подчерта, че се извършва одит на целия проект, а местната община ще сътрудничи напълно.

Присвоил ли е евросредства за болни от COVID-19 кметът на "Красно село"?

Присвоил ли е евросредства за болни от COVID-19 кметът на „Красно село“?

Скандалът се разгоря по време на днешното заседание на СОС

Жалбата срещу Станиславова и местната община бе представена на днешната пресконференция, като по думите на управниците се вижда, че е от неизвестно лице, а посоченият адрес на жалбоподателя не съществува.

„Не става въпрос за злоупотреба, а затова, че сме подразнили някой със своята компетентност“, заяви кметът на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова относно обвиненията, че тя и служителите от администрацията са платили на себе си и служители 1/3 от парите за възрастни с COVID-19.

В тази връзка тя обясни подробно как общината е подела изпълнението на проекта „Красно село“ – по-близо до гражданите – патронажна грижа“ и даде отчет за похарчените средства.

Росина Станиславова обясни, че тя и администрацията й са имали активна позиция и са поискали информация от Дирекция на Столична община дали е възможно районните администрации да бъдат получатели на тази услуга и да продължат да я изпълняват. Те обаче срещнали отпор и им било съобщено, че не е възможно, тъй като не може районните администрации да са получатели. Тогава се обърнали към Министерство на труда и социалната политика и Министерство на финансите, като са получили писма в отговор на потвърждение, че е възможно районните кметове да продължат да изпълняват тази програма, както досега.

Росина Станиславова уточни, че администрацията й дори е спестила пари от програмата и тя ще продължи до март тази година.

„Направена е икономия, поради което програмата трябва да свърши края на 2020, а сега ще продължи до месец март“, каза още Станиславова. Тя подчерта, че се радва, че казусът е повдигнат в Комисията по финанси и се радва, че нещата са ескалирали, за да се направи проверка.

Общата сума на бюджета на „Красно село“ по този проект е 365 700 лв. Една част от тях са за наемане на персонал – 261 214 лв., за единна ставка – са дадени 104 485 лв., което е изискване на управляващия орган, в което се включват разходи за публичност, маски, ръкавици, дезинфектанти, оборудване на диспечерски център, карти за градски транспорт, възнаграждение на екип за управление.

Над 36 000 услуги е предоставила общината при изпълнение на първия компонент „Ежедневна грижа“, като става дума за хората, които имат нужда от топъл обяд, лекарства за карантинираните, вземали болнични листа от лекарите им, за да може жизненият им цикъл да не прекъсва.

„За програмата „Топъл обяд“ пък са обслужени 200 човека, не е върнат нито един човек, има моменти, в които са обслужвани 280 човека на ден, за които дори служителите на кметството са плащали от собствения си джоб“, добави кметицата.

„Живеем със самочувствието, че изпълнихме проекта повече от успешно и организацията ни може да се дава за пример“, каза Станиславова, която кмет от Демократична България и призова да се спре с политическите атаки, тъй като това е социална програма. Тя добави, че заради изпълнението на програмата от район „Красно село“ има хиляди благодарствени писма.

Росина Станиславова поиска още от Столична община да провери и програмите в кварталите „Люлин“ и „Младост“, които имат по-голям бюджет. „Никой не ги е питал как се е справил с този проект, което води до съмнение“, смята кметицата.

Зам.-кметът на район „Красно село“ Николай Веселинов пък попита директно дали председателят на Комисията по финанси, където бе повдигнат казусът, е участвал в манипулацията на документите, тъй като с „негово заявление е пристигнал документ на лице от несъществуващ адрес“.

Припомняме, вчера бе съобщено за подозрение, че кметът на столичния район „Красно село“ е платила на себе си и служители 1/3 от парите за възрастни с COVID-19.

Това е втори скандал в столичен район, който се намира под управление на кмет, избран от „Демократична България“ на последните избори, след като отговорността за стопанисването и контрола на шахтата на булевард „Иван Гешов“ бе прехвърлена от Йорданка Фандъкова към районната администрация с кмет Димитър Божилов.

2021-02-24T14:12:19+02:0024.02.2021|Други новини|