Гледат жалбата за отстраняване на кмета на Септември

Административният съд в Пазарджик гледа жалбата за отстраняване на кмета на Септември

Кметът на Септември Марин Рачев
Снимка: БГНЕС

Административният съд в Пазарджик ще заседава по жалбата на Инициативния комитет „Да спасим община Септември“ срещу отказа на Общинската избирателна комисия да прекрати предсрочно кметските правомощия на кмета на Септември Марин Рачев, въпреки съдебно решение за конфликт на интереси.

Според решението на Върховния административен съд от 3 януари тази година Марин Рачев е бил в конфликт на интереси, внасяйки по време на първия си кметски мандат предложение в общинския съвет за одобряване на строеж на хотел върху преобразувана горска територия и то на фирма собственост на майката на Рачев – Спаска Рачева. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, но според Общинската избирателна комисия актът е извършен в предишен мандат, който вече е приключил.

От своя страна от Инициативния комитет „Да спасим община септември“ оспорват решението на Общинската избирателна комисия с мотив, че при доказан конфликт на интереси не се прекратява кметски мандат, а кметски правомощия. Искането за отстраняване на кмета на Септември провокира напрежение в общината. Кметовете на населените места от коалицията на Марин Рачев се обединиха срещу Инициативния комитет „Да спасим община Септември“.

„Тая специално групичка е обжалвала всички възможни актове, решения и на общински съвет, и на кмет, и на всичко, което е възможно, обжалва, пречи. Всяко нещо се влачи с година, две, три и по всякакъв начин се спъва бъдещето развитие на района като курорт“, коментира кметът на Ветрен дол Димитър Христосков.

„Вместо да се работи, да се гледат проектите, има си оперативна работа всеки ден, ние се занимаваме с техните интриги“, допълни той.

Кметовете на 10 населени места ще регистрират сдружение, с което да кажат – „Вън на спасителите от Община Септември“.

Отговорът на председателя на Инициативния комитет „Да спасим община Септември“ адвокат Николай Баташки.

„От Инициативен комитет „Да спасим община Септември“ категорично изразяваме несъгласие с поведението на местната власт и с опитите да бъдат гонени членове на инициативния комитет, без значение къде и как. Не е допустимо властта да създава опозиция срещу опозицията„, заяви Баташки.

От Инициативния комитет са внесли сигнал в Специализирана прокуратура да се провери как в община Септември се циментират незаконно улици в селата без проект за по една седмица, с „краден бетон и инертни материали от близката река, от обръч от фирми, обкръжени от кмета“.

2020-01-15T16:59:24+02:0015.01.2020|Други новини|