Град Елена – възрожденски дух и вековни традиции

Снимка: Община Елена

В деня на Светите равноапостоли Константин и Елена предаването „Нашият ден“ пренася своите слушатели в град Елена – място, съхранило възрожденския дух и вековните традиции. Светослав Петров, главен уредник в Музей на Възраждането, разказва за забележителностите, които биха развълнували посетителите на града.

В Елена се намира вграденият в земята храм „Св. Никола“, който тази година отбелязва своята 220-годишнина. Петров разказва, че историята на храма датира отще от XVI век, като за това свидетелства псалтир, подарен на църквата в този период. През 1800 година местността е нападната от кърджалийска орда, която опожарява храма, но със средствата на еленските първенци той е издигнат из основи през 1804 г. Църквата е единствена по рода си със своите богати стенописи. Във връзка с годишнината на храм „Св. Никола“ служителите в музея инициират поставянето на климатизирани витрини за съхранение на ръкописната и старопечатна литература от XVI-XVII в., която може да бъде видяна в храмовото преддверие. Петров съобщава, че иконите и стенописите в църквата са дигитализирани, като е изготвен и каталог, който може да бъде намерен от посетителите на мястото.

Музейният комплекс в Елена включва първото класно училище „Даскалоливница“, основано от Иван Момчилов, Камбуровия хан и къщата-музей „Иларион Макариополски“, изброява Петров.

Любопитна е историята на Камбуровия хан. Сградата е построена през първата  половина на XIX век в с. Йовковци от дядо Стоян Кабуров – участник в няколко въстания и в революционния комитет. Селото е потопено в язовира, но хората решават, че ханът има твърде ценна архитектура, която не бива да бъде изгубена. Ето защо сградата е демонтирана, а номерираните части са пренесени и сглобени наново през 1978 г.

В близост до храм „Св. Никола“ се намира църквата „Успение Богородично“, която до Освобождението е една от най-големите в Северна България. Храмът е издигнат на мястото на параклис със същото име. След като еленчани узнават, че турски гарнизон може да бъде настанен в крепостта Калето, решават да пренесат камъните от крепостта и да построят голяма църква с тях, разказва Петров.

В Елена е родното място на заможната фамилия Михайловски, от която произхождат Иларион Макариополски и неговият брат Никола Михайловски – баща на Стоян Михайловски. В днешната къща-музей „Иларион Макариополски“ може да бъде видяна експозиция с портрети на еленски художници, както и екземпляри на църковното изкуство XVII, XVIII и XIX век. Посетителите биха се запознали с битовата уредба на един възрожденски дом, където се е намирало и едно от първите читалища в страната – НЧ „Напредък“. Въпросната сграда, по думите на Петров, е най-старата запазена жилищна постройка в града, построена ок. 1710 г. и разширявана на няколко етапа.

Едно от най-високите места в града е Кулата на градския часовник, построена през 1812 година. До ден днешен часовникът отмерва часовете всеки ден. Петров разказва, че през 50-те години е имало опасност от събаряне на конструкцията, но благодарение на еленски майстор каменната структура бива пренаредена и опазена.

2024-05-22T11:31:37+03:0022.05.2024|Други новини|