Хотелиери от Банско: Сезонът приключи и отново няма да получим държавна помощ

Снимка: БНР

Хотелиери настояват да бъдат включени в заповедта на здравния министър, с която от днес се налагат нови ограничителни мерки, предвиждащи затваряне на ресторантите, спа центровете и зоните за спорт и рекреация, а изхранването на гостите да бъде по стаите. Според бранша това е абсурдно и свежда услугата до едно преспиване. Масови анулации на резервациите заваляха още от петък, 19 март. Хотелиерите в зимните курорти са категорични – сезонът приключи, а бизнесът отново няма да получи никаква държавна помощ.

В Банско ефектът на поредния макар и частичен локдаун се усети още през почивните дни. По информация на местния туристически бизнес в събота скиорите са били около 2000, което е в пъти по-малко от  нормалното за сезона.

Ако решите днес да отидете на ски в Пирин, условията са чудесни – пистите и съоръженията си работят, има пресен сняг, температурите не са ниски. Но ще ви бъде трудно да намерите нормално работещ хотел.  Всъщност в него само ще можете да преспите и да се храните в условията на хотелската стая.

От началото на този сезон до момента спадът на хотелския бизнес в курорта е близо 80 процента. Половината хотели изобщо не отвориха. А от събота, 20 март, започнаха да затварят и останалите. Сезонът приключи,  преди да е свършил, както миналата година. Но тази беше убийствена, сподели Румяна Моневска, мениджър на един от най-успешните хотели.

Петзвездните хотели, които бяха най-пълни през февруари, защото единствено в България работеха зимните курорти и дойдоха платежоспособните туристи от чужбина, също затварят. Прогнозата на Бурхан Немутлу е  откровено песимистична.

Отварянето на ресторантите и другите заведения за около 20-ина дни беше равносилно на престъпление, твърди Зорка Тумбакиева от Съюза на туристическия бизнес.

Не се потвърди и заявеното от Министерство на туризма, че в Covid пандемията ще спечелят къщите за гости и малките семейни хотели. Рая Вълкова е собственик на такава:

„Имахме изключително тежък сезон. Малките останаха дори неподпомогнати по досегашните мерки, защото имат оборот под 30 хиляди лева, което беше границата за подпомагане. … Не спираме да изпращаме писма с искане за промяна, но нищо не е направено“.

Хотелиерите са категорични, че спрямо тях държавата проявява дискриминация през целия период на пандемията.

2021-03-22T16:25:34+02:0022.03.2021|Други новини|