Икономист от БАН: България не трябва да бърза с присъединяването към еврозоната

Автор:

news.bg

Да станем член на клуб, в който ще поемем допълнителни разходи, не е най-доброто решение за България в момента. Това заяви пред БНР доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН.

По думите му с влизането в еврозоната ще бъдем задължени да купуваме дългови книжа на страни като Испания, Португалия и Италия. Той уточни, че към момента все още не сме част от еврозоната и нямаме нито една ценна книга от тези емитенти. Сарийски бе категоричен, че това са ангажименти, които страната ни не е готова да изпълни.

Според икономистът един от основните мотиви за влизането на България в еврозоната е възможността правителството да тегли по-лесно по-голям дълг.

По думите му всички пари в обръщение у нас са почти двойно обезпечени в активи в евро в БНБ. Сарийски подчерта, че, валутният борд ограничава възможността на централната банка да финансира директно министерството на финансите. Той допълни, че такава спирачка липсва в еврозоната.

Валутният борд е стабилен, няма основания да се твърди, че може да бъде пробит, допълни икономиста.

Сарийски определи като притеснително намерението за теглене на нов държавен дълг в размер на 16 млрд. лева. Според него финансовият министър е по-склонен да взема пари назаем от бъдещите поколения, отколкото да събира дължимото от сегашните.

Пеканов очаквал спор за еврото с "Възраждане", а не с БСП

Пеканов очаквал спор за еврото с „Възраждане“, а не с БСП

Социалистите познават всички анализи

2022-10-28T15:58:59+03:0028.10.2022|Други новини|