Информационният портал за неправителствените организации в България е един от партньорите в проекта „Властта на гражданите“

Текстът представя акценти от разговора в поредния епизод на предаването „Властта на гражданите“ по Дарик радио с водещ Георги Донков. Гости в предаването са Георги Генчев, създател и ръководител на Информационния портал за неправителствени организации в България (https://www.ngobg.info), и Ралица Николова – главен редактор на медията.
Информационният портал за неправителствените организации в България е един от партньорите в проекта „Властта на гражданите“ заедно с Фондация „42“ и Фондация „Дарик“. Вече два сезона, в 76 епизода те съвместно разказават за работата на отделни граждански организации, която показва какво на практика означава властта да бъде в ръцете на гражданите. Всички епизоди можете да намерите на този линк.
76-ият епизод е посветен на НПО Портала. Какво представлява той? Той също е гражданска организация. Може да се опише по много начини – платформа, сайт, организация – но най-точното е медия, изцяло насочена към гражданския сектор. При това единствената в България. Основният екип се състои от Георги Генчев, който е основател на НПО портала, и Ралица Николова – негов главен редактор. Медията е създадена през 2009 г. от тях и Българския център за нестопанско право (БЦНП), който и до днес поддържа правната страница на Портала. Към настоящата дата медията разполага и с шестима кореспонденти журналисти из цялата страна (Диана Желязкова, Елена Тилова, Паулина Гегова, Петя Генова, Росинка Проданова, Цвета Ненова), които ежемесечно разказват за историите, борбите и каузите на различни неправителствени организации. Самите те са активни граждани в собствените си области, затова работят изключително професионално, чисто и дисциплинирано. Разказите са публикувани в отделен раздел на сайта, част от тях могат да се намерят в сборника „Хроники на доброто“, излязъл през 2021 г. В печатен вариант сборникът може да бъде получен от НПО Портала, а в електронен формат може да бъде свален от тук. Предстои да бъде издадена и втора част.

„Идеята на Портала в началото бе да се направи база данни на неправителствените организации, където да се вижда всичко за тях. Т.е. когато един дарител се колебае на кого да дари, да може да провери дадената организация, истинска ли е, подавала ли е годишни отчети и т.н. По това време в Министерството на правосъдието имаше Централен регистър на гражданските организации в обществена полза, но информацията бе доста опростена и недостатъчна за изследване. Решихме да рискуваме и да направим доброволна база данни, като дадем възможност на организациите сами да публикуват това, което смятат, че е важно за тях и обществото и ги представя по най-добрия начин. Ние не цензурираме нищо“
, припомня си началото Георги Генчев.

НПО порталът привлича над 300 000 уникални потребители и читатели всяка година. Те не са само хора от гражданския сектор. Сред тях има студенти, търсещи стаж или доброволна работа, учители, журналисти, хора от общински и държавни администрации, ученици, служители на социално отговорни компнании и др.

Рубриките в Портала са Работа и Доброволчество, Финансиране, Кампании, Дарители, Законодателство и Библиотека. Организациите могат сами да публикуват новини, обяви за работа, кампании, петиции, конкурси. Хора могат да се запишат за доброволци спрямо възможностите си. Публикуват се актуални програми за финансиране, които всеки може да следи и да кандидатства. Всеки вторник излиза и информационен бюлетин, достигаш до над 9000 абонати.

„Искам да кажа на хората, че ако им е писнало от тролове, негативни новини и дезинформация, могат да влязат в Портала и да потърсят кореспондентските ни разкази – над 200, защото те действат като противоотрова. Доказват колко хубави неща се случват в държавата ни. Неща, които трудно намират път към големите медии. Разказваме за всякакви организации – големи, със сериозен подход към сложни проблеми, мънички, които движат каузи паралелно с професиите и семействата си. Ние сме демократична и отворена платформа без аналог в България. Всяка гражданска организация, регистрирана по Закона за юридически лица с нестопанска цел, независимо в частна или обществена полза, може да заповяда при нас, да си направи профил и да публикува през него своите новини, обяви, покани, позиции – всичко, което би искала да достигне до по-широккръг от хора. При първоначалната регистрация проверяваме дали организацията действително съществува и е регистрирана в Търговския регистър и регистър на ЮЛНЦ“. Проверяваме текстовете, които организациите качват на Портала, само за правописни грешки и за език на омраза“ – допълва Ралица.

Наистина организациите са всякакви и работят за разнообразни мисии – за чиста околна среда, за здравеопазване, за изкуство и култура, за читалищни дейности, за човешки права, за диви и бездомни животни, за бездомни и самотни хора, за деца и семейства, за хора с увреждания, за образование и спорт, насърчаване на икономическото развитие и много, много други. Граждански организации има в почти всички сфери на живота ни.

Едно от най-полезните неща в сайта е информацията за законодателни промени, които се изготвят от правните експерти на БЦНП. Правната секция е изключително посещавана и спомага за подготвянето на документи или годишни отчети на организациите и техните счетоводители.

„Според мен има едно масово непознаване на това какво е гражданска организация. Тя може да бъде обяснена по много начини, но в крайна сметка става въпрос за форма на осъществяване на дейност. Ценностите зад организациите могат да са различни. За съжаление, думата НПО е вече мръсна за българите и това е много тъжно. Искам да дам следния пример: разговарях с образована и интелигентна жена, която същия ден беше платила такса за участие на детето ѝ в състезание по математика от училище. В разговора ни тя каза: „Виж, не се сърди, но аз наистина съм против това НПО-та да влизат в училище“. И аз отговорих: „Обясни ми тогава защо даваш пари на НПО-та. Защото състезанието по математика се организира от Съюза на българските начални учители, който е гражданска организация. Тя е НПО и правят прекрасни неща. Видях в очите ѝ изненадата от това колко малко всъщност знае“, коментира Георги Генчев.

Незнанието на хората за НПО-тата наистина е голямо, а объркването често пречи на тези, които искат да правят добро и да работят за каузи. Едни от най-големите НПО-та и с най-дълга история са Сдружението на ловците и риболовците в България и Съюзът на автомобилистите, например. Има организации с над 100-годишна история, като Българското географско дружество, Българският червен кръст, Българският младежки червен кръст, Българският туристически съюз и др. В гражданския сектор има много експерти, такива експерти всеки ден участват в телевизионни предавания, където са канени като анализатори по различни теми – икономика, околна среда, пътна безопасност, образование, деца и семейства и пр. Към тях с конкретни казуси се обръщат институции, медии, граждани.

ххх

Предаването е реализирано в рамките на проект „Какво можем заедно“, финансиран от Фонд Активни граждани България (https://www.activecitizensfund.bg) по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Проектът се изпълнява от Фондация Дарик в партньорство с Фондация 42 и НПО Портала. Цялата отговорност за съдържанието на публикуваните епизоди се носи от Фондация Дарик, НПО портал и Фондация „Четиридесет и две“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че те отразяват официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

#власттанагражданите.

.

2023-06-06T11:51:43+03:0006.06.2023|Други новини|