Интернет сайт обединява хора, правещи добрини- можем ли да сме по-добр

Текст и снимка: Радио Видин

Общностна медия за добрите дела, сътворени от добри хора в България стартира още през 2013 година като отделна Фейсбук страница. Целта й бе да популяризира добрия пример на онези българи, които с добри дела са направили нещо повече за своята общност, квартал или град. Още в самото начало стотици хора започнаха да споделят в социалната мрежа разказаните истории на добрите българи. На 20 декември 2019 година бе даден и официалният старт на онлайн медията на доброто. Основната й концепция е да бъде медия и общност в едно чрез споделено изграждане от много личности и организации с доброволни репортери и нулева търговска реклама. Може ли интернет сайт да обедини хората, правещи добрини? Създателят на интернет платформата „Добрите българи“ Момчил Цонев е културен мениджър, журналист и писател. През 2019 година той е обявен за една от най- изявените млади личности на България в класация на Международната младежка камара. Сайтът е създаден от него за хората, които правят достойни дела за своята общност, квартал или град.

„Смисълът е в следването на добрия пример, защото хората сме такива, че чисто психологически следваме определени модели на поведение. Това са модели, които ние харесваме или преценяваме, че са достойни за следване … В моето разбиране за всекидневно добро мога да дам примери като да почистиш кварталната градинка, да се събереш с група ентусиасти и да направите нещо за квартала си … Според мен това са две направления на гражданската активност, които не трябва да се конфронтират. От една страна трябва да има държава, която да е активна и работи в обществен интерес, а от друга страна трябва да има и активни граждани.“– коментира Момчил Цонев.
Много от жителите на Северозападна България достойно могат да се включи с добрите си дела на интернет сайта за добрите българи. Преди дни колегата Стефка Павлова ни припомни за каузата на момчетата от видинския мотоклуб „Норд Уест моторс“, които продължават инициативата за закупуване на микробус за децата и младежите от трите центъра за социални услуги във Видин. Тя стартира преди година, като бе подкрепена освен от членовете на мотоклуба, от служители на МВР и много граждани. Със съвместни усилия са събрани около 6000 лева от необходимите 15 000 лева. В първитe дни на годината президентът на мотоклуба Младен Младенов използва социалните мрежи, за да призове видинчани да продължат да помагат, а благотворителността е неизменна част от клубната дейност на „Норд Уест моторс“.
Сътрудникът ни в Берковица Петя Генова ни срещна с момичетата от клуб „Добротворци“ към Средно училище „Иван Вазов“ във Вършец, които не само по празници, а постоянно вършат добри дела. В началото на новата година тези герои ни заредиха с вяра, че младите са способни да съградят достойно бъдеще за всички нас.
„Вече ходихме при децата от квартал „Заножене“, за да им раздадем чорапчета и да им прочетем едно писмо и по този начин се забавлявахме с тях. Вече и в по- малките гласове набираме все повече добротворци, които също се включват в инициативите.“– споделиха младите хора.
Един пример от Видин със сигурност би намерил достойно място на интернет сайта за добрите българи. В края на миналата година тази инициатива привлече вниманието ми. Минавайки по видинската улица „Екзарх Йосиф“, пред една от жилищните кооперации с №86, видях новозасадени дръвчета от типа „туя“, а пространството, около тях бе покрито с хубави бели камъчета. Поинтересувах се и научих, че това е инициатива на живеещите в блока, подпомогната от Община Видин. Срещнах се и разговарях с домоуправителя Адриана Лозанова, която е агроном по професия.
„Решихме и участвахме в съвета към програмите, които се отпускаха за озеленяване на кварталите. Една част е от съвета и другата част е с наши средства. Трудничко се разбрахме помежду си, но с убеждаване става всичко. Много добре стана засега и напролет имаме още мъничко довършителни работи и да досадим още цветя.“– каза Адриана Лозанова.
Попитахме видинчани- срещат ли добри хора в родния си град и имат ли място добрите дела в тяхното ежедневие.
„Има добри хора, разбира се … не живея тук отдавна- от години живея в Малта и там хората са добри и любезни. Има и много българи … Аз съм дългогодишен учител и се пенсионирах с пенсия от 65 лева- това ме потиска и не мога да бъда щастлив. Може да има и много добри неща, но аз не ги усещам. Това много ми влияе … Всеки те гледа злобно- хората нямат пари и нямат работа … Тези хора, които хранят бездомните котки са наистина добри хора.“– коментираха видинчани.
Създателят на „Добрите българи“ Момчил Цонев обясни още как функционира платформата:
„Работим изцяло на доброволен принцип. Аз я наричам и общностна медия, защото принципно идеята е да събере около себе общност. Моята концепция е да я развивам без търговска реклама. Всеки може да подава сигнали и да публикува примери за добри дела от различни краища на страната.“
2020-01-15T16:26:07+02:0015.01.2020|Други новини|