ИВА ЧАВДАРОА Е НОВИЯ ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА РУСЕ

 

Ива Чавдарова е новия почетен гражданин на Русе. Вече близо 28 години тя успешно ръководи фестивала „Мартенски музикални дни“.  Под нейното професионално ръководство, фестивалът се превръща в един от най-успешните в програмно и художествено отношение фестивали за класическа музика.

Тя завършва с отличие и като първенец на випуска Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, гр. Русе, със специалност „Виолончело“. След това  завършва Национална музикална академия „Панчо Владигеров“ като магистър по музикознание.

В периода 2011 – 2013 година Ива Чавдарова е избрана за ръководител на екипа по подготовката, организацията и изпълнението на един от най-мащабните и успешни за последните 30 години проекти в сферата на изкуствата и културата в Русе – фестивалът за съвременна градска култура „Аз, Градът“. Той е финансиран по оперативна програма „Регионално развитие“ за създаване на иновативни културни събития  – проект, който за първи път консолидира творческата енергия на публичния и неправителствения сектор в Русе за създаването на платформа за широк достъп до културен продукт.

Чавдарова е трикратен носител на награда „Русе“ за изкуство и култура (1999 г. – индивидуална, 2011 г. и 2018 г. – колективна за екипа на международен фестивал „Мартенски музикални дни). През 1999 година, по повод на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, получава и грамота от Министерството на културата за цялостен принос за развитието на националната музикална култура.

Ива Чавдарова е носител и на наградата „Златното перо“ (2007 г.) на Министерството на културата и Класик ФМ радио, връчвана ежегодно за принос в развитието на националната музикална култура, както и на международната награда „Золотая муза“ – за принос в популяризирането на руската култура в България (2010 г.).

Иточник: arenamedia.net

2020-05-02T16:19:03+00:0002.05.2020|Област Русе, Русе|