Иван Портних: Категорично бараки в Морската градина няма да има

Морска градина, Варна
Снимка: Д.Дончева

„Аз не харесвам павилиона, появил се в Морската градина. Изказал съм отдавна тази своя позиция. Той се е появил вследствие на наредби от 2016 г. и наистина отговаря на изискванията. Категорично не го харесвам и искам да кажа, че такива бараки няма да има! Абсолютно категорично!“. Това заяви кметът на Община Варна Иван Портних в отговор на въпрос, касаещ евентуалното поставяне на десет павилиона на територията на Морската градина.

„Знаете, че преди години изчистих Морската градина – изчистихме бараките от Козирката, Ларгото, около Юнашкия салон. Неслучайно преди две години аз не разписах разрешителните за бараките в Златни пясъци…  Аз не смятам да слагам нито една барака никъде“, каза още той.

Кметът на Варна Иван Портних съобщи, че на територията на курорта „Златни пясъци“ има близо 308 незаконни сергии и други обекти, за които още преди две години Общината е отказала одобряване на схемата им за поставяне. Сезирала е Регионалната дирекция за национален строителен контрол, но отговор няма. Същевременно стана ясно, че ръководството на „Златни пясъци“ е спечелило две дела срещу отказа на Общината да одобри схемата за преместваемите обекти и Върховния Административен съд е отхвърлил този отказ.

Live.Varna.bg

Live.Varna.bg

Кметът коментира, че от Общината са сезирали Регионалната дирекция за национален строителен контрол във Варна още преди две години за незаконните обекти в Златни пясъци, но реакция няма. За сергиите няма издадени разрешителни от Община Варна, посочи Портних. Сезирана е РДНСК, защото това е органът, който може да реагира в национален курорт. „Тези бараки закриват морето. Вчера на среща с представители на Туристическите камари те казаха, че това е недопустимо и че не може национален курорт да се превръща в битак“, коментира Портних.

От курортния комплекс „Златни пясъци“ съобщиха, че Върховният административен съд потвърждава решението на Административния съд за преместваемите обекти и отменя отказа за издаване на разрешения за поставяне на преместваеми обекти на главния архитект на Община Варна. Съгласно Закона за управление на Черноморското крайбрежие, поставянето на преместваеми обекти се разрешава от главния архитект на Общината въз основа на схема, одобрена от министъра на туризма.