Кампания информира за работата на социалните служби със семействата в чужбина

Автор:

news.bg

Министерството на правосъдието стартира информационна кампания „ОСТАНЕТЕ ЗАЕДНО“ за български деца и техните семейства, живеещи в чужбина.

Кампанията цели информираност на родителите за приложимите правила по отношение на децата и тяхната закрила в държавите, в които те обичайно местопребивават. Повод за инициативата са честите случаи в последните години на наложени мерки за закрила от социални служби в чужбина по отношение на деца, български граждани, живеещи там.

От днес на техните сайтове, както и на електронните портали на всички посолства и консулски служби на Република България, може да се намери информация за компетентността на органите и приложимостта на законодателството на чуждите държави, които могат да засегнат деца, български граждани, и упражняването на родителските права.

21 въпроса за "взимането на деца" и отговорите им

21 въпроса за „взимането на деца“ и отговорите им

Любомир Аламанов подсказва на на всички от МТСП, АСП, ДАЗД и…

Отваряйки банера на слогана „ОСТАНЕТЕ ЗАЕДНО“ българските семейства, живеещи в чужбина или тези, които планират да се преместят там, могат да открият в кратко видео https://www.youtube.com/watch?v=PQvvwSLGvcs. и текстови файл https://www.justice.government.bg/home/index/b358bbd9-e8d3-4267-a80a-7fe0d1f010c4

Отговори на най-често задаваните въпроси:

Кой отговаря за закрилата на българско дете в чужбина?

Какви могат да бъдат мерките за закрила?

Кога дете е под риск?

От къде се информираме какви са правилата в държавата, която сме избрали?

Кой може да помогне?

Кои действия и поведение могат да бъдат оценени като риск от социалните служби?

Припомняме, че през 2019 година една от водещите теми бе обвързана със Стратегията за детето.

През май в цялата страна се проведоха протести срещу Стратегията за детето. Те бяха организирани в социалните мрежи. Протестиращите излязоха с искането за разследване на Социалните служби при случаи на неправомерно извеждане на деца от семействата им и въдворяването им в институции или приемна грижа.

От социалното министерство категорично отрекоха да се подготвя Закон за детето и спряха работата по Националната стратегия за детето. Въпреки това протестите не стихнаха.

2021-01-19T13:08:58+02:0019.01.2021|Други новини|