Кметът на Варна с повдигнато обвинение за замърсяването на Варненското езеро

На кмета на Варна Иван Портних е повдигнато обвинение заради допуснатото преди три години замърсяване на Варненското езеро с фекални води.

Разследването се води от Националната следствена служба, съобщиха от Окръжната прокуратура във Варна.

През 2020 годни стана известно, че месеци наред Варненското езеро е замърсявано от канализационна тръба, макар тя да е била ремонтирана след обществена поръчка.

Сигналът срещу кмета на Варна е подаден от депутата от БСП Борислав Гуцанов, обяви днес самият той:

„Трябваше да се смени властта, за да се стигне дотук, за да се разбере, че поръчките  – обществените, правени от ГЕРБ и в държавата, и в общините, бяха абсолютно непрозрачни, на много по-високи цени от това, което трябваше да бъде“.

Гуцанов обяви, че е сезирал и Европейската прокуратура и лично Лаура Кьовеши, тъй като за ремонта на канализационната тръба са били използвани европейски средства.

Към Иван Портних не е взета мярка за неотклонение, съобщиха от общинския пресцентър по-късно през деня.

В продължение на две години кметът е съдействал изцяло на разследването и със своите действия, съобразно правомощията си, е положил всички усилия да предоотврати замърсяване във Варненското езеро, посочват още оттам.
Иван Портних ще продължи да оказва съдействие на всички компетентни институции по казуса и е уверен, че българският съд ще установи неговата невинност, се казва още в съобщението.
2022-04-15T16:23:58+03:0015.04.2022|Други новини|