Кметът на Велико Търново призова да се даряват цигли и керемиди

Село Къпиново
Снимка: Здравка Маслянкова
Започна оценката на щетите от снощната буря с едра градушка в област Велико Търново. В Лясковец е обявено бедствено положение, а във Велико Търново е задействан общинският кризисен план за кризи, за да могат двете най-засегнати общини да получат държавна помощ за справяне с бедствието. Нанесени са огромни поражения по имоти, земеделска продукция и автомобили. Кметът на Велико Търново призова да се даряват стари цигли и керемиди.
Стотици имоти в областта пострадаха снощи от градушката. Заради многото засегнати сгради и щети по уличната инфраструктура бедствено положение е обявено за Лясковец и село Драгижево. В община Велико Търново положението остава тежко. За кризисната ситуация са уведомени премиерът и вътрешният министър, заяви кметът Даниел Панов и призова за дарения:
„Над 9 села са засегнати от бурята и бедствието, което сполетя община Велико Търново и съседната ни община Лясковец. В момента това, от което имаме нужда, и призовавам всички българи – цигли, стари керемиди, бихме ги приели дарение за хората, които могат да си препокрият къщите, защото имаме много възрастни хора в тези населени места“.
Комисии обхождат пострадалите имоти и описват щетите, за да може семействата да кандидатстват за еднократната държавна помощ до 1578 лв.
Едно от най-засегнатите села е Шереметя, на главния път София – Варна, където падналата градушка е била с големина на юмрук:
„Цялата къща е заминала, циглите, всичко е натрошено. Всичко вътре е наводнено“.
„Къщата не е застрахована, на пътя сме. Няма какво да правим“.
В 10-те автокъщи в Шереметя са поразени над 400 автомобила.
„90 автомобила имам. Нямам нито един автомобил, който да е здрав и да може да се възстанови“.
Сериозни са щетите в село Къпиново. Проблемът е къде ще изхвърлим отпадъците, коментира кметът Добрин Георгиев:
„300 къщи покривите са надупчени. Градушката беше с големина на ябълка. По-страшният проблем е счупените керемиди къде ще бъдат извозени. Нямам сметище на територията на селото. Защитено село сме по „Натура 2000″ край реката“.
Общинските комисии по земеделие започнаха работа със земеделските стопани, които са с напълно унищожена продукция.
В средното училище „Вела Благоева“ във Велико Търново и утре е неучебен ден, защото се отстраняват щетите по покрива. Натрошени са прозорците на последния етаж в Областната управа.
Снимки: Здравка Маслянкова
По публикацията работи: Радмила Попова