Малки кметове се заканиха на общинските съвети в Обзор

На 02.09 в гр. Обзор се проведе среща на Националното сдружение на кметовете на кметства и кметски наместници в Република България.
След като показа града на своите колеги, кмета на гр. Обзор, г-н Христо Янев посрещна повече от 20 кмета на населени места от цялата страна, с хляб и сол по стара българска традиция, в многофункционалната зала на града, при спазване на всички противоепидемични мерки, където се проведе официалната работна среща.
Програмата на събитието започна с представяне на Обзор и приветствие от страна на кмета на Обзор като домакин на събитието и нов член на сдружението. Председателят на НСККРБ и кмет на гр. Калофер – г-н Румен Стоянов – започна основната част на срещата със запознаване дейността на Сдружението и отчет на свършената работа до сега.
Много проблеми бяха споделени и обсъдени, много от кметовете дадоха пример с лични истории от своята практика, показващи до голяма степен тяхното единомислие по сходни въпроси и предизвикателства, които срещат при работата си с общинските администрации. Едни от най-обсъжданите теми се оказаха Общинските съвети и правото на кметовете на кметства да взимат участие в тях, както и подписването на договори от общинските кметове с външни фирми за дейности, извън техния мандат.
Тук беше засегнат и въпросът за финансовата независимост, в която кмета на общината да бъде длъжен да изпълни бюджета, който е гласуван от Общинските съвети за всяко населено място.
Кметовете приключиха събранието с решение, при възможност да се събират по-често и да бъдат направени предложения за промяна в закона, които да спомогнат работата на всички кметове на кметства в страната в дългосрочен план, с оглед по-добро и ефективно управление, което да задоволява потребностите на жителите на малките населени места.
2021-09-04T11:43:36+03:0004.09.2021|Други новини|