НОВ ПАРК ЗА ОБЩИНА СВИЛЕНГРАД

 

Нов парк на Свиленград започва да прави общината. Идеята е той да включва боровата гора, която се намира в югоизточната част на града, в района на Речните лозя.  Този район, съгласно Общия устройствен план на Свиленград,  е отреден за озеленяване, паркове, градини и терени за спорт и атракции, а боровата гора във времето се е наложила като място, предпочитано от свиленградчани за спортни занимания и отдих.

Като зона за рекреация тя е включена и в плана за интегрирано развитие на община Свиленград (ПИРО) за периода 2021-2027 г.

Началната стъпка за осъществяване на тази цел е решението за изработване на подробен устройствен план (ПУП) със схеми за  ел.захранване и водоснабдяване, взето с пълно мнозинство на последната сесия на Общинския съвет.

С изработването на ПУП ще се създаде устройствената основа за изграждане на парк. Така общината стартира процедура за придобиване на обекта, който в момента в голямата си част е държавна собственост, а малка част от него са частни имоти.

Свиленград е един от зелените градове с последователна политика на  общината за обновяване и създаване на паркове и зони за отдих. Жителите и гостите на града ползват за разходки, спорт и отдих Градския парк, парк „Младежки“, парк „Сухата река“, зелените площи на ул. „Крайречна“, на ул. „Георги Кирков“, в жилищните квартали и други.

Източник: www.svilengrad.bg/

Снимка: www.svilengrad.bg/

 

2021-03-29T13:42:11+03:0029.03.2021|Други новини|