Нова структура на общинската администрация ще гласува ОбС на Благоевград

Кметските наместници в Благоевградско ще се избират от жителите на селата

Снимка: Кети Тренчева

Кметските наместници в община Благоевград ще се избират от жителите на селата. Това заяви на  пресконференция кметът на Благоевград Илко Стоянов, който коментира и  жалбата на БСП  във Върховния административен съд  срещу решението на ЦИК да уважи писменото му заявление за отказ от депутатското място.

В населените места, където кметът не е избираем, хората ще могат да  посочат кой да е кметският им наместник. Номинационните събрания ще се проведат пред октомври, каза кметът Стоянов:

„Идеята ми е да проведа едно допитване сред хората на съответните населени места кого ще предпочетат за техен наместник. И макар да не съм длъжен по закон да се съобразя с това мнение, аз ще се съобразя“.

По повод внесената от БСП  жалба до Върховния административен съд  срещу решението на ЦИК да уважи желанието на четирима избрани депутати да не са част от новия парламент, сред които е и кметът на Благоевград като водач на листата на „ Има такъв народ“, Илко Стоянов коментира:

„Нямам притеснения…За мен това не е сериозно, защото специално в нашия район Николай Георгиев, кметът на Кресна, беше също в листата. Учудвам се как г-жа Нинова не е подала жалба и срещу него“.

От инициативния комитет на загубилия частичните избори за кмет Румен Томов заявиха, че ще внесат искане до ОИК за предсрочно прекратяване на  правомощията на Илко Стоянов. Такова искане към момента няма, заяви председателят на ОИК Мартин Бусаров.

На пресконференция кметът на Благоевград представи екипа, с който ще  реализира  предизборната си програма.

В края на месеца новата структура на общинската администрация ще бъде предложена за гласуване в ОбС.