НОВИ НОМИНАЦИИ ЗА ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ТЪРГОВИЩЕ

 

Две са новите номинации за “ Почетен гражданин на град Търговище“ – на проф. Васил Вълев и проф. Никола Маринов (посмъртно). Благодарение на огромният им принос в сферата на изкуството и културата,  това предложение е внесено от 39 общественици в Общински съвет Търговище. То  ще бъде разгледано на следващото засдание на 30 април.

Никола Маринов Абаджиев е сред най-ярките акварелисти в историята на съвременното българско изкуство. Роден е на 10 юли 1879 г. в град Търговище, тогава Ески Джумая. През 1903 г. завършва със златен медал живопис в Художествената академия в Торино. Като преподавател в Художествената академия в София обучава няколко випуска от най-талантливите поколения в родното изкуство.

Негови студенти са Илия Бешков, Илия Петров, Кирил Петров, Владимир Рилски и други. Името на Никола Маринов носят Художествената галерия в града, международният пленер за акварел в Търговище, както и Второ средно училище в града, обосновават се вносителите на предложението.

Проф. Васил Вълев Василев е роден на 26 март 1934 година в село Сигмен, област Бургас. Той е първият уредник на художествения отдел в Окръжен исторически музей – Търговище, където полага основите на експозицията на търговищката картинна галерия. Убеждава свои майсторски творби да дарят творци като Стоян Венев, Дечко Узунов, Димитър Вълканов, Асен Пейков и много други видни художници.

Има решаващ принос за запознаване на търговищката общественост със забравения тогава наш съгражданин проф. Никола Маринов, като полага усилия за създаване и уреждане на къщата музей „Проф. Никола Маринов“. Организатор е на първия международен пленер по акварел на името на проф. Никола Маринов.

Източник: Търговище ТВ