Нови почетни граждани на Варна

Ваня Попова

 

Трима са новите почетни граждани на Варна. След едночасови дебати и с почти пълно единодушие Общинският съвет реши композиторът проф. Милко Коларов, лекарят и бивш ректор на Медицинския университет проф. д-р Димитър Камбуров, както и актьорът Мариус Куркински.

Маестро Коларов е отличен за изключителните му заслуги като композитор, диригент и музикален педагог от международен мащаб. Проф. Камбуров получава признанието за постиженията му като учен и лекар специалист, както и за повишаване престижа на МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“. Мариус Куркински, който тази година навършва 50 г., е удостоен за приноса му към развитието на българската култура и издигане авторитета на Варна.

С почетен знак „За заслуги към Варна” – златен, ще бяха удостоени алпинистът Атанас Скатов и краеведът и родоизследовател Атанас Пеев. Същото отличие беше връчено и на Детско-юношеския театър „Златно ключе“ и на първия професионален частен театър във Варна „Българан“.

Почетен знак „За заслуги към Варна” – сребърен, ще получиха Франциска Йорданова, читалищен секретар на НЧ „Христо Ботев 1928“, и Кичка Христова – народна певица, художествен ръководител и диригент на певчески състави.

Почетните звания по традиция ще бяха връчени на 15 август. Церемонията по удостояване се състоя в Летния театър в рамките на тържествения концерт за Деня на Варна.

Началото на традицията е поставено преди 140 години. Първият носител на званието е кап. Тугарски, полицеймайстер на Варна, удостоен през юни 1879 г.