Няма да се изискват задължителни медицински бележки от учениците

Автор:

news.bg

В началото на учебната година учениците няма да са длъжни да предоставят медицинска бележка. Това съобщи на брифинг здравният министър Костадин Ангелов.

За децата от детските градини изискванията също са съобразени със ситуацията.

Министърът обясни, че изследвания ще правят само новопостъпилите в детските градини и в детските ясли, както и тези, които са отсъствали повече от два месеца от занятия. По негови думи това е медицински целесъобразно, за да се изчистят максимално възможните рискове в тази ситуация.

Родителите на по-големите ученици пък ще са длъжни да представят декларация, че детето им не е имало контакт със заразно болен. Целта е да се предотврати струпването на родители и деца пред лекарските кабинети. Декларацията може да е по образец или написана собственоръчно, като в нея трябва точно да е указано, че детето не е имало контакт със заразно болен.

Учителят - с маска или шлем, ако преподава на повече от един клас

Учителят – с маска или шлем, ако преподава на повече от един клас

Мярката няма да важи за началните учители

Когато има положителен случай, той попада в обхвата на РЗИ, като тестовете са безплатни.

Относно доставката на противогрипната ваксина на българския пазар Ангелов посочи, че в момента у нас има 88 000 ваксини, които ще бъдат пуснати на свободния пазар около 15 септември. До края на другата седмица пък ще бъде подписан договор с фирмата доставчик на ваксини. Те ще са 180 000, които ще бъдат предоставени на общопрактикуващите лекари. Освен това допълнително ще бъдат освободени на пазара 75 000 дози, като общата стойност на ваксините у нас ще е 326 000, т.е. те ще са с 60 000 повече от миналата година.

Министърът поясни, че това е програмата за увеличаване на процента на ваксинираните от грип и допълни, че ваксината ще бъде безплатна за уязвимите групи – т.е. хората с хронични заболявания, а не само за пенсионерите.

Ще сме готови с наличието на ваксината против грип навреме, увери Ангелов и поясни, че ваксините по профилактичната програма ще бъдат налични до края на октомври.

Относно Националната детска болница той съобщи, че идния понеделник ще се направи отворена дискусия с всички заинтересовани страни, за да бъдат чути всички мнения, свързани с изграждането й.

ЕК иска по-ранни ваксинации срещу грип заради коронавируса

ЕК иска по-ранни ваксинации срещу грип заради коронавируса

Опасенията са, че наесен болниците отново ще са пред колапс

2020-09-01T14:16:01+03:0001.09.2020|Други новини|