Областният управител: Не блокираме бюджета на Варна

БНР

Няма да блокираме бюджета на Варна. Половината от него е делегиран от държавата. Вчера чухме страховете на опозицията. Те не са свикнали да им бъдат задавани въпроси. Ще върнем за преразглеждане две от решенията – поемането на нов дълг и безпрецедентната разпродажба на общински имоти. Това каза областният управител Благомир Коцев по време на брифинг. Знаем колко е важен бюджетът за качеството на живот и  развитието на града, но ще засегнем две от решенията, които косвено го засягат по отношение на приходната част и в които има спорни моменти. Няма как ние да пренебрегнем тези точки и да не ги осветлим пред обществеността, подчерта той.

Вчера кметът Портних държа на варненци ултимативен тон за бюджета на общината. Да не забравяме обаче, че половината от този бюджет са държавни пари. Аз съм представител на българската държава и съм длъжен да съблюдавам за нейните интереси, в т.ч. и разходването на парите на данъкоплатците на град Варна, каза Коцев.

По думите му е изключително обезпокоително, че на фона на лошата градска среда във Варна, която има огромна нужда от изграждане на нови паркове, зелени площи, паркинги, благоустроени междублокови пространства, детски градини и площадки, ще бъдат приватизирани 150 декара общински терени.

„Другото съмнително решение на общинския съвет, което областната администрация връща, е свързано с безпрецедентния заем, който е планиран да се изтегли през тази и следващата година. Заем от още 95 млн. лв. – само за сравнение, сега е 109 млн. лв. Това е двойно задлъжняване на варненските данъкоплатци. Община Варна е след София с най-голям дълг, два пъти по-голям от Пловдив и Бургас, и след изтеглянето на новия заем ще е 4 пъти по-голям от Пловдив и Бургас“, посочи Коцев.

Вчера станахме свидетели на фалшива новина, че Областна администрация връща за преразглеждане целия бюджет, каза зам.-областният управител Александър Николов. Не спираме развитието на града, а някои незаконосъобразни практики, подчерта Николов.

Областният управител ще инициира провеждане на дебат с кмета Иван Портних и представители на общинската администрация, за да се обсъди дали бюджетът трябва да остане в този размер.

Не искаме да влизаме в битка с Общината на гърба на обществения интерес, категоричен е Коцев.