Областният управител спря решение на ОбС-Бургас

ОЗГ

Летище или завод, общество или частник, законност или корупция

 

На 07 април 2022 г. на сесия на Общински съвет-Бургас се разгледа една по-специална докладна записка на кмета Димитър Николов. Тя е за „Изразяване предварително съгласие за продажбата на част от с.о. Индустриална зона Равнец по реда на Закона за насърчаване на инвестициите на инвеститор, подал заявление за издаване на сертификат за  клас А“. Написано по друг начин, бившето военно летище в Равнец ще бъде продадено и унищожено, а на негово място ще изникне завод за производство на зелен водород по метода на електролизата, чрез използване на енергия от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/. Накратко – завод за зелен водород.

 

Докладната беше много важна, защото казусът касае на само град Бургас, но и областта, че и държавата. От огромно значение е дали ще бъде построено карго летище с индустриална зона, завод за зелен водород или градинки и спортни игрища, защото имаше и такова предложение.

 

Община Бургас добре се беше подготвила да защити идеята за завода, защото не само кметът Димитър Николов се изказа няколко пъти, но представители на инвеститора също взеха думата. Предложението за завода беше яростно защитено и от общински съветници /от различни политически сили/, които се надпреварваха да блеснат пред общия им шеф Николов.

 

Това, от което се интересуват бургазлии, е

„Кой стои зад този проект и кой би имал полза от него?“

Взетото решение по предложение на кмета Николов бе спряно от областният управител на Бургас Стойко Танков.