Общ.съвет на Велико Търново ще обсъди предложение за почетни граждани

 

Така изглежда проектът за паметника. Той ще бъде изработен от бронз и ще тежи 80 кг.
Снимка: Здравка Маслянкова-БНР

Държавният военноисторически архив предложи 37 българските офицери, родени в старата столица и произведени в генералско звание до 1945 година, да бъдат удостоени със званието “Почетен гражданин на Велико Търново”.

Инициативата е по повод 22 март, празника на Велико Търново, и 70-ата годишнина на Военния архив, чието седалище е в старата столица.

Според директора на Държавния военноисторически архив Светлин Радев удостояването със званието “Почетен гражданин на Велико Търново” на 37-е генерали, посмъртно,е израз на обществено признание за приноса им в изграждането и утвърждаването на българската армия:

„Всеки от тях е доказал себе си и като търновец, и като военен. Всички те са изкарали войните, които нашата държава води до Втората световна война, включително“.

Сред бележитите търновски генерали са синовете на Марко Тотев, първият български генерал и регент Сава Муткуров, министърът на войната и регент Никола Михов, баща и син Христо и Стефан Бояджиеви, Иван Фичев, родственик на майстор Колю Фичето .

Предстои предложението да бъде гласувано от общинските съветници.