Община Банско е в тежко финансово състояние

БНР

Това стана ясно при дебатите по бюджета на общината, разходната част на който ще е ограничена през следващата година.

Снимка: БГНЕС

Община Банско е в тежко финансово състояние, а основна причина са неизгодни договори, сключвани от бившия кмет Георги Икономов. Повечето ремонти са се извършвали чрез граждански договори с физически лица. Това стана ясно при дебатите по бюджета на общината, разходната част на който ще е ограничена през следващата година.

Нереалистични приходи и сериозни преразходи по всички пера са отчетени за миналата година по време на ревизията, назначена от новото общинско ръководство.

Община Банско е в тежко финансово състояние,

призна председателят на Общинския съвет Димитър Русков:

„Преди 8 години общината имаше 5 милиона на депозит. В момента имаме 7 милиона кредит. Значи 12 милиона са похарчени“.

За да се избегнат обществени поръчки, ремонтите на улици и тротоари са били извършвани чрез граждански договори с физически лица,

като средното месечно възнаграждение е било 4000 лева. Три  договори  тях са на стойност близо 70 хиляди лева, твърдят от общината.

За всички неизгодни договори, подписвани от бившия кмет Георги Икономов,

и във връзка с важни инфраструктурни проекти, парите за които са изхарчени , ще бъде сезирана прокуратурата.

Заради тежкото финансово състояние на община Банско разходната част на бюджета, приет късно вчера, е изключително рестриктивна:

„Със строга финансова дисциплина – да се знае всеки общински лев къде отива, за какво отива и какъв ще бъде ефектът от тези пари, които ще похарчим“, каза Димитър Русков.