Община В.Търново опроверга критика

News.bg

 

Преди дни читател на News.bg ни сигнализира в писмо до редакционната ни поща за ако не нередности, то неудобства в Архитектурен резерват „Царевец“.

Поради това екипът ни се почувства длъжен да потърси отговори от Община Велико Търново, която от 2014 г. с решение на правителството стопанисва и упражнява прекия контрол над културния обект за срок от 10 години. От пресцентъра на общината потвърдиха информацията, която проверката на News.bg установи и допълниха, че в управлението участва също и Регионален исторически музей – Велико Търново.

Припомняме, че един от по-съществените проблеми, за който ни сигнализира посетител на „Царевец“ и наш читател бе, че ползването на тоалетната на територията на обекта се заплаща отделно, както и че в конкретния случай помещението е било заключено и на практика – неизползваемо.

От пресцентъра на община Велико Търново опровергаха информацията, че е нужно заплащане, но потвърдиха, че работното време на тоалетните е ограничено през зимния сезон, тъй като при температури под 0 градуса има риск от замръзване на водопроводите. Като решение на въпроса са поставени химически тоалетни на входа на крепостта и предстои поставянето на допълнителни такива.

Друг отчетен минус в сигнала на посетителката бе, че тя и други туристи са се оказали заключени в обекта след края на работното му време. За това обаче не могла да съобщи на уредниците поради факта, че на табелите липсвали посочени телефони за информация или връзка със служител.

По съответния казус от пресцентъра на общината изясниха, че още на входа на крепостта всички посетители се информират за работното време. Освен това 60 минути преди края на работния ден по аудиоуредба, чиито говорители са разположени на територията на целия архитектурно-музеен резерват, се пуска аудиоклип на български и на английски език, в който е упоменато кога и в колко часа се заключва крепостта. А телефонните номера са посочени както на информационните табели в крепостта, така и на сайта на Регионален исторически музей – www.museumvt.com, допълват от общината.

Също така попитахме и как се процедира при заключени туристи след края на работния ден? От пресцентъра ни увериха, че подобни случаи са изключителна рядкост и допълниха, че ежедневна практика е, крепостта да се заключва след излизането на последния влязъл турист. Все пак при подобен сигнал, веднага след подаването му се изпраща служител да отключи Първа порта.

Екипът на News.bg се заинтересува и до каква степен е обезопасен Архитектурният резерват „Царевец“, тъй като и по този въпрос имаше съмнения в сигнала, изпратен до нас.

От пресцентъра на община Велико Търново посочиха, че са налични ясно очертани туристически алеи и маршрути. Налице са и предупредителни надписи и знаци, които призовават туристите да се не качват на самата крепостна стена и информират за опасност.

Считат това за достатъчно като обезопасяване и разчитат на съвестта и разума на хората. Не би било редно служителите да „охраняват“ туристите по време на посещенията им, допълват още в позицията си от общината.

Царевец - между историческата гордост и разочароващите неуредици

Царевец – между историческата гордост и разочароващите неуредици

Читател на News.bg сигнализира за липса на тоалетни и адекватно обезопасяване