Общинските съветници на Панагюрище са против закриване на Районния съд

На извънредно заседание на Консултативния съвет към Община Панагюрище представителите на всички политически партии подписаха обща позиция срещу закриването на районния съд в общината и превръщането му в териториално поделение на районния съд в Пазарджик. Становището ще бъде изпратено днес във Висшия съдебен съвет.

Пред сградата на Панагюрския съд тече подписка, а от днес бе пусната и електронна петиция за запазване на съдебната институция, като идеята е интернет петицията да се превърне в национална, тъй като проектът предвижда закриването на общо 28 районни съдилища в страната.

Подписката пред Районния съд в Панагюрище е на разположение на гражданите всеки ден от 8.30 до 19 часа. В нея се настоява Висшия съдебен съвет да преразгледа решението си за закриване на така наречените пилотни съдилища от 15 юпи, в това число и този в Панагюрище.

Аргументите на общинските съветници са, че конкретно в Панагюрище няма демографска криза, общината е с развиваща се икономика, включително и на международните пазари и аргументът , че съдът не е натоварен е лишен от съдържание. И днес потокът от желаещи да се включат в подписката е голям. Призивът на панагюрци е към протеста им да се присъединят и други, засегнати в страната райони.

Жителите на Панагюрище са категорични, че реформата е радикална и индустриализира правосъдието и че ще защитават правото си на достъпно и близко до тях правосъдие. Ако се наложи и с протест пред Висшия съдебен съвет.

Протести се подготвят и в Чепеларе. Срещу модела се обявява и адвокатурата, напрежение има и сред нотариусите.