Общинският съвет косвено бетонира Гергов в Пловдивския панаир

Автор:

news.bg

Отново липсва кворум на сесията на Общинския съвет, на която трябваше да се гледа точката за акциите на Пловдивския панаир.

В залата се явиха само 19 общински съветнициПри повторното преброяване на съветниците в зала се оказаха 22 – същите, които подписаха искането за сесията – ДБ, ВМРО, БЗНС, КБ и двама независими. Броят им е обаче недостатъчен за провеждането на заседанието.

Нямаше ги съветниците от ГЕРБ и „Автентична лява БСП“, както и колегите им от Съюз за Пловдив на Дани Каназирева, и няколко независими съветници.

Така окончателно се провали опитът за отмяна на решението на Пловдивския общински съвет от 19-ти декември, с което се дава съгласие за апорт на варненските акции в Панаира в дружеството – собственик „Пълдин туринвест“.

Целта бе да не се дава съгласие за увеличаване на капитала на „Пълдин туринвест“ чрез апорта на над 16 млн. акции на Варна.

И днес имаше протестиращи граждани пред и във сградата, като вчера стотици се включиха в шествието.

Граждани на протест срещу "кражбата" на Пловдивския панаир

Граждани на протест срещу „кражбата“ на Пловдивския панаир

Те са против една от емблематичните сгради на града да отиде в частни ръце

В 13 часа днес се свиква акционерно събрание на „Пълдин туринвест“, на което трябва да се гласува увеличаването на капитала на дружеството с акциите на община Варна. Там се очаква да има протест на пловдивчани.

За извънредното заседание на Общинския съвет тази сутрин пристигнаха двама от зам.-председателите на НС – Кристиан Вигенин от БСП и Никола Минчев от ПП, лидерът на ДБ Христо Иванов, както и депутати. Те заявиха, че подкрепят пловдивчани, които не искат Панаира да бъде подарен на Георги Гергов.

Схема Гергов-ГЕРБ за Пловдивския панаир съзряха от ДБ

Схема Гергов-ГЕРБ за Пловдивския панаир съзряха от ДБ

БСП в защита на националното богатство Пловдивски панаир

По-късно кметът на Пловдив Здравко Димитров, цитиран от БНР, обяви по време на съвместно изявление с областния координатор на ГЕРБ Иван Тотев, че ще обжалва решението на акционерното събрание на „Пълдин туринвест“ за увеличаване капитала на дружеството с акциите на община Варна в Панаира. Той припомни, че е задължен с решение на Общинския съвет да оспори решението на акционерите за увеличение на капитала.

Според Иван Тотев на провеждащото се акционерно събрание представителят на община Пловдив Ясен Михайлов ще гласува така: „Ясен Михайлов ще изрази несъгласие с увеличаването на капитала. Ясен Михайлов ще съобщи на общото събрание, че община Пловдив ще обжалва взетото решение. Ние нямаме друго решение. Аз съм абсолютно убеден, че вписването ще бъде спряно.“

Припомняме, в края на миналата година с дяловете на Община Варна от 29% и с досегашния си дял от 50% бизнесменът Георги Гергов вече е мажоритарен собственик с общо 79% от акциите на Панаира чрез дружеството си „Пълдин инвест“. И до този момент не беше ясно обяснено защо и как община Варна продължава да притежава въпросните акции, въпреки че през 2017 г., при първия опит да бъде прокарана тази схема, Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично премиерът тогава Бойко Борисов наредиха на Варна да върне акциите в Министерство на икономиката.

Георги Гергов предложи да даде на Общината 2% от акциите на Пловдивския панаир

Георги Гергов предложи да даде на Общината 2% от акциите на Пловдивския панаир

Той обаче постави условие да се гласува увеличението на капитала на „Пълдин инвест“ с акциите на Варна