Огнян Ценков, кандидат за кмет: Нямат визия за развитието на община Видин  

 

Община Видин е богата на история, с уникално географско разположение, но няма визия за развитието нито на общината, нито на региона ни, коментира издигнатият от Републиканци за България кандидат за кмет на Видин.

Изрядно законодателство и изрядното му прилагане, силно гражданско общество и принципен, последователен и отговорен кмет, са нужни за доброто развитие на една община. Това посочи в предаването „оПозиция“ с Горан Благоев” във Faktor.bg Огнян Ценков, кандидат за кмет на Видин от Републиканци за България.

Ценков е и доказано успешен управник на общината през периода 2015 – 2019 г. В своя мандат, заедно с екипа си, той успя да изпълни финансово оздравителен план и да спаси Община Видин от тежкото финансово състояние, до което е била доведена през предходните мандати. „Когато встъпих в длъжност, бяха наложени запори, Общината не разполагаше с никакви финансови средства за своята оперативна работа“, припомни Огнян Ценков. Той изрази опасенията си, че само за последните 4 години, дълговете ще бъдат дори повече, отколкото тези, които той е наследил през 2015 година. По думите му задълженията на Община Видин може би ще са над 30 милиона. Той бе категоричен, че едно от първите неща, които ще направи, ако бъде избран, е ревизия на Общината, за да стане ясно финансовото ѝ състояние.

Намаляването на големите местни налози е другата по спешност задача за Огнян Ценков. Според него те са един вид обир от страна на сегашното ръководство, спрямо гражданите. Освен това, по думите му, такива високи данъци и такси не водят до по-високи приходи в бюджета, а напротив – намалява се събираемостта. „Това работи само за натоварване на гражданите и превръщане на Общината в един вид търговско дружество, чиито приходи не стигат за покриване на разходите“.

С над 25% за последните 20 години е намаляло населението на област Видин, която е сред най-малките в страната. Лошата инфраструктура и транспортна свързаност, наред с липсата на препитание за хората са сред основните причини за демографския срив.

„А имаме уникално географско положение – конкретно община Видин се намира на два трансевропейски коридора. Когато бях кмет, имахме намерение, заедно с държавната власт да се развиват интермодални и мултимодални терминали, именно за развитието на транспорт. Но това остана едно намерение, което и до момента, вече 4 години след моят мандат, няма никакво развитие“. Това е така и с други обсъждани в мандата му стратегически начинания, по които са били преминати част от процедурите.

Община Видин е и богата на история и на туристически обекти, това е един старопрестолен царствен град, посочи Ценков. Той не скри огорчението си, че липсва ясна визия за развитието на този регион. Според него фигурата на кмета е много важна за успешната работа в полза на гражданите и общината.

Огнян Ценков сподели, че преди няколко години е напуснал ГЕРБ, защото е наблюдавал зараждането на процеси, при които организационната и колективна работа започнала да отстъпва пред едноличните решения. „ГЕРБ изгуби своята кауза и своето съдържание“, категоричен е той.

Ценков посочи още, че през 2019 г. към него и още няколко кандидати за кметове от ГЕРБ е имало предателство, което е било инициирано, толерирано и поощрявано от най-високо ниво, в лицето на Борисов. „Получи се реваншизъм и към други всеотдайни членове на партията, които работеха, за да защитават името ѝ“, припомни Огнян Ценков, който е сред основателите на партия „Републиканци за България“.

2023-08-16T12:17:36+03:0016.08.2023|Други новини|