Омбудсманът на Благоевград вече 2 години работи при изтекъл мандат заради Наредба на Общинския съвет

 aktualno.com
Омбудсманът на Благоевград Валентин Василев работил две години без мандат, пише Югозапад Днес. Предишният Общински съвет пък приел спорна наредба, в която Василев бил зачислен към общинската администрация, а по закон това е недопустимо.
Припомняме, че заплатата на омбудсмана е 2000 лв на месец, без да броим бонуси, ДМС и други. „Омбудсманът не може да бъде част от общинската администрация, защото е незаконно, каза кметът на Благоевград Илко Стоянов на сесия на ОБС днес, но добави, че няма нищо против Благоевград да има омбудсман.
„Грешка е включването на проф. Василев в общинската структура“, потвърди председателят на ОБС Радослав Тасков, но заяви, че ОБС най-вероятно ще започне нова процедура и ще премахне неяснотите около приетата през 2017-а наредба за обществен посредник. Общинските съветници от БСП и ГЕРБ Владислав Пандев и Кирил Илиев също заявиха желание фигурата обществен посредник в Благоевград да се запази.
Община Благоевград ще има еко инспектори Община Благоевград ще има еко инспектори Новият кмет на Благоевград Илко Стоянов направи преструктуриране на Общината и предложи създаването на ново звено- Инспекторат към дире… Прочети повече Самият проф. Василев взе думата и каза, че в момента работи без мандат, понеже ОБС не са стартирали процедура навреме.
Мандатът му изтече преди 2 години, но това не било по негова вина. Така омбудсман и общински съветници си прехвърлиха отговорността по това защо Василев работи без мандат и защо продължава да бъде част от общинската администрация, при това на заплата от 2000 лв. всеки месец. Друг е въпросът, че проф.
Василев имаше цели две години да сигнализира ОБС, че мандатът му е изтекъл и работи в нарушение, но не го направи, коментираха общински съветници.