Първи сме в Европа по корупция……

offnews.bg

Международната неправителствена организация „Трансперънси интернешънъл“ публикува днес своя традиционен Индекс за възприятие на корупцията за 2019 г. Той класира България на 74-то място сред 180 наблюдавани държави. Индексът поставя страната ни на първо място в Европейския съюз по „усещане за корупция“.

По скалата от 0 до 100, където 0 е най-високо, а 100 – най-ниско усещане за корумпираност, България има 43 пункта.

На върха на класацията с 87 пункта застават Нова Зеландия и Дания, а на дъното са Сомалия (9) и Южен Судан (12).

Класацията е съставена въз основа на няколко изследвания. И тази година, както и всички предишни от 2012-а г. досега, България е с най-висок индекс на корупцията сред държавите в ЕС. В световен мащаб през 2019-а страната ни се е покачила от 77-мо на 74-то място.

„Когато сте под средната стойност на индекса (50 пункта), това означава, че има системни или дълбоки проблеми с корупцията. В последните 7 г. ние устойчиво се задържаме на това ниво. Липсва съществен напредък в борбата с корупцията“, коментира изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов и обобщи: „Пациентът е в полубудна кома“.

Като основни насоки за ограничаване на корупцията се посочват намаляването на „големите пари“ в политиката и насърчаването на гражданското участие при взимането на решенията.

От страните от ЕС най-близко до България в индекса са Унгария и Румъния, които в последната година претърпяха сериозни критики по отношение на борбата с корупцията и правовия ред. „Тук трябва да отчетем, че не ние се качваме към тях, а те слизат към нас“, коментира Славов.

2020-01-23T15:40:47+00:0023.01.2020|Други новини|