ПЕТТЕ МЕСТА, КОИТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ В ПЛОВДИВ

Ваня Попова

След обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата тя привлича все повече туристи. Всеки един посетител иска да се потопи в атмосферата на града на тепетата и да посети забележителностите му. Когато съм на екскурзия винаги си правя предварителен списък на местата, които искам да посетя- исторически и природни забележителности, заведения, а понякога и стари приятели.

Пловдив е един от градовете, в който има какво да се види от всичко изброено по-горе. За да си удовлетворен от почивката си задължително трябва да посетиш следните пет места:

Стария град

Безспорно чарът му е в калдъръмените улички и автентичната архитектура.

Той е разположен върху три от тепетата на Пловдив – Небет тепе, Джамбаз тепе и Таксим тепе, известни още като Трихълмието. Градът се заражда там по времето на траките, като се счита, че е един от най-древните в Европа.

Несъмнено най- голямата атракция на Стария град е Античния театър. Построен по римско време днес той е пригоден за провеждане на концерти с невероятна акустика. Реставриран с помоща на най-щадящите методи, днес той е запазил духа на миналото време, в което лесно можеш да се върнеш ако затвориш очи за миг и вдишаш дълбоко.

Друго на което може да наблегнете при обиколката си в Стария град са възрожденските къщи. Балабановата къща, Къща Хиндлиян, Къща Недкович, Къща Клианти са само част от архитектурното наследство на Пловдив, което заслужава да се види.

Капана

Казват че колкото и да е малък винаги може да се загубиш в него- оттам произлиза и името му. Любопитен факт е че при всяко раждане в Пловдив уличните лампи там присветват в чест на новия живот. В близост до него са Джумая Джамия и Римския Стадион.

Навремето е бил средище на занаятчии откъдето идват и имената на повечето улици в него- Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска.

Ако планирате посещение в града проверете предварително дали няма някоя интересна изложба, събитие или занаятчийски фестивал. От 2014 г. „Капана“ приема фестивалите ONE DESIGN WEEK, ONE DANCE WEEK и ONE ARCHITECTURE WEEK, организирани от платформата за съвременна култура „Едно“.

Пеещите фонтани

Намират се в градската градина, като дават на зрителите невероятно светлинно и  музикално шоу. През летния сезон музикалната програма започва в 21:30 часа през дните четвъртък, петък и събота. Спектакъла включва 5 музикални композиции с продължителност 25 минути.

Гребната база

Това е идеалното място за релакс в градски условия. Освен за разходка и каране на колело тя е ежегоден домакин на много състезания по гребане. Тя е най-голямата база в Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове.

Посредата за гребния канал е разположен моста, на които можете да забележите множеството катинари символизиращи вечната любов.

Природонаучния музей

Това е най-големият музей в Пловдив и единствения, който притежава дигитален планетариум. Интересен както за деца, така и за възрастни любители на природата. В него са изложени колекции от ботаника, минерали, безгръбначни и гръбначни животни, терариум, бозайници,риби, морско дъно, земноводни и влечуги. Препоръчвам ви горещо да направите една разходка с лекция в зала Тропик.

 

 

2019-09-25T17:35:53+00:0025.09.2019|Други новини|