Пловдивски медици излизат на протест

През 2017 г. Общинският съвет взе решение да слее лечебното заведение с другата общинска болница в града – „Свети Пантелеймон“. Персоналът на „Св. Мина“ няколко пъти протестира срещу процедурата.
 Дарик Пловдив
протест медици

Работещите в пловдивската болница „Св. Мина“ излизат днес на протест с искане за увеличение на заплатите. Недоволството си те ще изразят в 12 часа пред сградата на Община Пловдив.

Лекарите и сестрите искат среща с кмета Иван Тотев и заместника му с ресор „Здравеопазване“ Розалин Петков. Протестът е организиран от двата синдиката в лечебното заведение.

„Ние не тръгваме на война с общината. Искаме да ни изслушат и да ни помогнат в разговорите с РЗОК да се увеличи лимитът на болницата, за да може да се плащат нормални заплати на служителите“, обясни Флора Димитрова от синдикалната организация на КТ “Подкрепа“ в МБАЛ „Св. Мина“ и припомни, че в началото на годината 30 медицински сестри от лечебното заведение подадоха оставки заради ниското заплащане на техния труд.

За изплащане на дълговете на болницата през последните години община Пловдив отпусна над 2 милиона лева.

През 2017 г. Общинският съвет взе решение да слее лечебното заведение с другата общинска болница в града – „Свети Пантелеймон“. Персоналът на „Св. Мина“ няколко пъти протестира срещу процедурата

Основният мотив на местната управа пък беше, че това е единственият начин лечебното заведение да излезе от тежката финансова криза.