По Коледа хората стават по-добри

По Коледа хората стават по-добри. Светлите празници някак ги вдъхновяват и повечето се обръщат към благотворителност, подкрепа на различни каузи и пазаруване на подаръци в помощ на някоя инициатива.

Подобни идеи има много – от базари в различни градове до онлайн страници и магазини. От ръчни изделия, създадени от майки на деца с увреждания, до продукти в полза на бездомни животни. Изобилието е голямо, а по темата разговарят Красимира Хаджииванова от Фондация „Майко Мила“ и „Оле Мале“ и Александър Куманов от Фондация „Четиридесет и две“.

Фондацията и медията „Майко Мила“ са насочени към родители на деца с увреждания и към жени от уязвими общности, които нямат редовна работа и вместо това изработват крафт изделия и ги продават през платформите на организацията. Съществуват от седем години, а социалното предприятие „Оле Мале“ – от шест. През 2018-а екипът става победител в конкурса „Промяната“ на NOVA, където преминават различни обучения.

„Промяната“ ни намести, даде ни идеи. Нещата, които научихме там, ни помогнаха да преминем през всички етапи на смяна на помещения, да сме проактивни, да търсим партньори, да разширяваме дейността си устойчиво. В крайна сметка община Лозенец ни даде половината от една къща, която бе прекрасна, но в много тежко състояние. Успяхме да намерим средства, с които да я „вдигнем на крака“, с помощта на партньори. Вече имаме и студио, тъй като спечелихме общински проект, който ни позволи да си купим техника и да правим подкастовете и влоговете си. В момента стратегията ни е „Оле Мале“ да се развива най-вече през онлайн магазина и да разширим дейността си с включване на повече групи от уязвими общности“, коментира Красимира.

Едно социално предприятие трябва първо да е регистрирано и да отговаря на определен набор от изисквания. В най-общия смисъл, това е търговска дейност, която решава социален проблем. За да може едно социално предприятие да е стабилно и да надгражда решението на проблема, то трябва да е и финансово устойчиво.

Екипът се състои от трима човека, плюс доброволци. Много често доброволците са от компании, които са им дългосрочни партньори, но фондацията винаги е в търсене и на още, особено по време на коледните празници. Броят на майките, изработващи и продаващи продуктите си в „Оле Мале“, варира, по Коледа те са между 30 и 40. Работи се и с ромската общност в Стара Загора. Партньорските организации на фондацията са Национална мрежа за децата, Асоциацията на българските застрахователи, много фирми и юридически лица.

Освен предприятието, „Майко Мила“ прави и шоуто One night stand с кауза в НДК. Тази година то подкрепя украинските бежанци.

„Най-трудно е да обясним каузата. Човек трябва да има някаква лична харизма при говоренето с хора, при провеждането на информация към другия човек. При нас много отчетливо винаги са говорили искреността и чувството за хумор. Важно е никога да не се правиш на нещо, което не си. Най-добрият съветник си си ти. Личният мотив и елемент си личат. Ако говориш за каузата само като презентатор, няма да има нищо специално. Но ако има история, хората приемат тази информация по друг начин. Това, което корпоративните партньори получават, пазарувайки от нас, е социална корпоративна отговорност, истински красив и качествен продукт, с индивидуален елемент, получават разпознаваемост и популярност, лична признателност и усещане за това, че са направили нещо смислено и са подкрепили един човек“, обяснява Красимира.

2022-12-19T16:23:01+02:0019.12.2022|Други новини|