По-високи налози за благоевградчани, в Пазарджик обещават намаление

Близо три пъти по-висока такса „смет“ плащат жителите на Благоевград тази година. Заради правни спорове между общината и областната управа на практика хората са жертва на по-високия налог и недоволството пред касите за плащане на имотния данък и такса „смет“ е масово. Хората очакват да се възползват от 10-процентното намаление, а ги посрещат в пъти по-високи сметки.

Решението на общинските съветници за увеличение на местния налог от 1,1 промила на 2,9 на хиляда е от края на 2021 година, но заведено от областния управител дело в съда спря изпълнението му. Междувременно местните законодатели коригираха собственото си решение и приеха второ предложения на кмета Илко Стоянов – такса „смет“ за населението да е 2,1 промила. Последва второ оспорване в съда от областната управа. Така миналата година жителите на областния център бяха пощадени с непроменена такса, а общинският бюджет загуби близо два милиона лева. В края на миналата година ВАС обаче взе решение по първото оспорване и прекрати делото в полза на общината, което на практика остави в сила по-голямото увеличение на такса „смет“ от 2,9 промила. На 20 април ще се гледа делото по другото решение – за 2,1 промила. Сагата е в разгара си, признава председателят на Общинския съвет Радослав Тасков:

„Това ще доведе до връщане на пари – в крайна сметка хората ще трябва сега да платят по-голяма сума, а след това да бъдат компенсирани“.

Имотният данък и такса „смет“ ги платих значително по-високи, болящо по-високи, сподели благоевградчанка и посочи:

„Миналата година за нашето жилище, което е до 40 кв. метра, бяхме заплатили около 40 лв. данък „сгради“ и такса „смет“. Тази година платихме 110 лв. Ние със съпруга ми сме собственици на 2 апартамента, следователно платихме над 200 лв. за двете жилища, които са до 40 кв. м.“.

Тя, както и други хора от града, не знае, че може да не плаща такса „смет“ за жилището, в което не се живее, след подадено заявление и декларация до общината.

Какви всъщност бяха мотивите на общината за увеличаване на такса „смет“, припомня председателят на Общинсия съвет Радослав Тасков:

„Много дълъг период от време промилът не беше увеличаван. След като се инвестираха много средства и влязоха в сила редица изисквания по отношение на депата, общината към днешна дата с таксата, която събира от бизнеса и гражданите, покрива на практика около 45% от общата сума, която отделя за цялата услуга. Останалите 60% са взимани от други редица дейности. /…/ В близките години трябва да стане така, че такса смет да не расте всяка година, а средствата, които събираме от таксата, да стигат за покриване на услугата. Огромната цел пред нас е да се запази качеството на услугата. Последната година много общини вдигнаха промила. Ако сравняваме промилите в нашата област, община Благоевград, независимо от недоволството, е с един от най-ниските промили на такса смет“.

Оказа се, че освен такса смет, неизбежно ще се повиши и данъка на жилищата, призна Радослав Тасков:

„По скоро се вдигнаха оценките на жилищата, отколкото да е повишен самият размер на данъка, но и това предстои. Хората трябва да са наясно, че като цяло в България данъка върху недвижимите имоти е много нисък сравнен с европейския, така че тенденцията е за увеличаване на данъка„.

Снимката е илюстративна

Снимката е илюстративна

Община Пазарджик пък планира намаляване на местните данъци от догодина. Предложението е на кмета Тодор Попов, като идеята е данък „сгради“ да падне с 15 процента, а за автомобилите – с 10 процента. За целта са осигурени допълнителни приходи, като основният от тях е първият общински соларен парк в страната, който ще бъде пуснат в действие през това лято. Важно уточнение е, че планираното данъчно намаление не се отнася за местните такси.

Преди дни кметът Тодор Попов обяви, че общинската администрация вече е готова с разчетите как да бъдат данъчно облекчени гражданите на база бъдещите постъпления от общинския соларен парк. Той ще осигурява по 20 хиляди мегават часа годишно. По този начин ще бъде обезпечено потреблението на всички общински институции, училищата и детските градини. Нещо повече, Пазарджик ще има излишък от енергия, която ще продава. Идеята е от приходите да се възползват и жителите на града.

„Искаме това да е първата стъпка от нашата дългосрочна амбициозна програма, която сме си поставили – на базата на всички умни решения, които ще взимаме оттук нататък, тази тенденция да бъде устойчива – с намаляване на местните налози, каза кметът Тодор Попов. Жителите на Пазарджик приеха новината с изненада и задоволство.

Въпреки недоверието на пазарджиклии, че нещо вдигнато като цена може да спадне, кметът Попов увери съгражданите си, че това е напълно реално и не само това. Общината работи и по програма за подпомагане на младите семейства при раждане и отглеждане на деца, като планираните суми за стимулиране на младите родители са съответно по 1000, 3000 и 5000 лв. за първо, второ и трето дете.

Очакваният приход от общинския соларен парк ще възлиза минимум на 5 милиона лева годишно, с което ще се подпомагат спортните клубове и детските школи. Вече няколко години, родителите на активно спортуващите деца плащат намалени данъци, а от скоро от намалените налози се възползват и родителите на децата с изяви в областта на изкуството и образованието.

Предложението за цялостното намаляване на местните данъци от догодина е публикувано сайта на община Пазарджик и на Общинския съвет.

На 11-ти април предстои общественото обсъждане. Кметът Тодор Попов подчерта, че Пазарджик е първата, а вероятно и последната община, която ще свали данъците тази година.

Ние сме иновативни, направили сме го това. Тази тенденция оттук нататък ще се развива допълнително„, категоричен е той.

Репортажите чуйте в звуковите файлове.

По публикацията работи: Анастасия Крушева