Подарък от СОС за празниците – общински картел при такситата!

 

Столичният общински съвет готви решение за по-високи минимални цени за таксиметровите услуги, което ще създаде законен картел в таксиметровите услуги в София.

От гражданите се очаква само да плащат и да благодарят на своите избраници си за грижите,се казва в прессъобщение,изпратено до медиите.

Нека отговорят вносителите на предложението общинските съветници Карлос Контрера, Борис Бонев и Зафир Зарков,се казва в изпратената информация.

Столичният общински съвет е на път да приеме решение, с което да легитимира по законен път мечтата на всеки бизнес – прилагането на картелни цени на таксиметровите услуги, разбира се по-високи от пазарните. Понастоящем основната част от такситата в София работят на цени близки до минимално установените – 0,77 лв./км за дневна тарифа и 0,88 лв./км нощна. Компаниите могат да увеличават цените до максимално установените по закон – 1.30 лв./км зa днeвнa и 1.60 лв./км зa нoщнa, но те не го правят. Защо? Защото настоящите цени са пазарни и конкурентни. На таксиметровия бранш обаче му пречи пазара и затова иска СОС да приеме по високи минимални цени.

Това е възможно благодарение на приетото в Закона за автомобилните превози (ЗАП) през 2011 г. (в чл. 24а, ал.5) право на общинските съвети да определят максимални цени и през 2014г. да определят минимални и максимални цени. И докато прилагането на максимални цени е разбираемо, защото предпазва гражданите от измами, то определянето на минимални цени остава неразбираемо.

Комисията за защита на конкуренцията не веднъж е изразявала негативно отношение към прилагането на минимални и максимални цени на таксиметровите услуги (виж. Решения №553/17.07.2007 г., №731/25.06.2010 г. № 251/18.03.2015 г. и №1054/17.12.2020 г.). Основният аргумент на КЗК е, че минималната цена сама по себе си не може да бъде гаранция за качество и сигурност, а ефектът от минималните цени е предпазване на съществуващите участници на пазара от конкуренция и ограничаване възможността за ценова конкуренция.

В законодателството за защита на конкуренцията съгласуването на цени от участниците на пазара се нарича картел и е строго забранено. Когато обаче желаните от бранша цени се съгласуват с административен орган като общината, как да го наричаме? Нека отговорят вносителите на предложението общинските съветници Карлос Контрера, Борис Бонев и Зафир Зарков.

Простият извод е, че Столичният общински съвет иска да предпази компаниите от пазара и конкуренцията, което ще стане напълно легално, но в противоречие с базови пазарни и конкурентни принципи. Ако предложението бъде прието минимaлнaтa днeвнa тapифa в София ще стане 1,05 лв./ĸм., a нoщнaта – 1,21 лв./ĸм. Това значи, че на всеки изминат километър гражданите ще плащат около 30 стотинки непазарна премия, гарантирана от Столичната община.

Граждани и гости на столицата, да ви е честит новия законен картел на таксиметровите услуги!