Пречки пред гражданското участие в местната власт

Снимка: архив

Фондацията за реформа в местното самоуправление и Регионалната асоциация за развитие и иновации организират днес в София публична дискусия по модела обществен форум. Целта на проекта е гражданите и гражданските организации да участват по-активно във формирането и прилагането на политики.„Проблемът е, че всеки, който има власт, не желае да я делегира, да я споделя с други. И ако на централно ниво държавата вече толкоз години не желае на практика истинска децентрализация на управлението, нещо подобно се получава и на местно ниво.

Централните администрации концентрират властта при себе си. В кметствата извън тези общини с районно деление (София, Пловдив и Варна – бел. ред.) общините също не делегират правомощия на кметовете на населени места“, коментира пред БНР Здравко Сечков, ръководител на проекта.

В рамките на проекта са проведени няколко проучвания, едно от които е било за пречките пред участието на гражданите и възможността им да влияят върху местното самоуправление.

Повече ресурси и правомощия на местно ниво означават и по-качествени услуги, категоричен е Сечков. По думите му сега хората имат по-големи очаквания от местната власт, които не се оправдават и това поражда разочарование.

2021-12-15T16:21:06+02:0015.12.2021|Други новини|