Проф. Кожухарова: Над 10 000 в болница е границата за тотален локдаун

Автор:

news.bg

Зеленият сертификат беше въведен навреме. Той цели да ограничи разпространението на вируса сред хората.“ Това заяви съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова пред БНТ.

Според проф. Кожухарова твърдението, че не може да се въвежда зелен сертификат при 20% ваксинирани, противоречи на нормалната човешка логика. Това твърдение реално е – „Ваксинирани са малко над 20% от населението и в тази ситуация няма нужда да вземем мерки, нека си се разпространява вируса.“ По думите на Кожухарова зеленият сертификат няма смисъл в страните, в които има много голям обхват на ваксинираните.

Тази вълна е най-високата в България в момента. Въвеждането на зеления сертификат съдейства за увеличаването на ваксинацията, изтъкна Кожухарова, според която заповедта за сертификата не е въведена със закъснение. Ако не е имало зелен сертификат, какво бойкотираха на 2 септември, недоумява тя.

Близо 8000 са настанени в болница с COVID-19

Близо 8000 са настанени в болница с COVID-19

Починалите са 81 души

Проф. Кожухарова отбеляза, че ваксините не са икони и няма нужда хората да вярват в тях. Имаме нужда от зелени сертификати, докато постигнем нормален ваксинационен обхват.

За това дали ще бъде въведен национален локдаун, Кожухарова обясни, че хората могат да се заключат за 2-3 седмици вкъщи, да не ходят никъде и след като отново се завърнат в обществото заразата отново тръгва. Локдаунът не разрешава проблема, а проблемът може да бъде разрешен чрез ваксинацията. Ако това е последната вълна – добре, но няма да е последната, предупреди Мира Кожухарова.

Тя посочи, че локдаун на практика вече е въведен и ако се прочете заповедта на министъра от 1 до 20 точка в него пише „забранява се, спира се“, но има възможност да не се забранява и да не се спира, ако всички са безопасни, ваксинирани, преболедували или ваксинирани. Едно заведение или един фитнес, вече са затворени. За да работи фитнесът, собственикът му трябва да заяви, че персоналът е ваксиниран и безопасен, уточни Кожухарова.

„По-голямото затягане означава да се премахне точка 31 от заповедта на здравния министър, която дава възможност да се ползват сертификати.

Протест призовава да се хвърлят маските и сертификатите и да се нахлуе в мола

Протест призовава да се хвърлят маските и сертификатите и да се нахлуе в мола

Около 100-ина бяха присъстващите

Тя подчерта, че всичко ще спре тогава, когато болниците не могат да осигурят необходимите грижи. Над 10 000 болни за здравно заведение е границата, която нашата здравна система не може да поеме. Ако не ограничим броя на болните хора и на заетите интензивните легла, вървим към тотален локдаун, предупреди епидемиологът, която много се надява да не се стигне до пълно затваряне.

Във връзка с тестването на учениците в училище, за да се върнат отново в клас, Мира Кожухарова заяви, че това, което Министерство на здравеопазването може да се направи се прави. Такива тестове по света се прилагат доста широко, като се възприемат като забавление от малките. Тестовете са абсолютно безопасни, увери тя.

Според нея през тази седмица децата не трябва да се връщат в училище.

Иван Маджаров: Изпуснахме времето да овладеем COVID-19

Иван Маджаров: Изпуснахме времето да овладеем COVID-19

„Ако тези, които трябва да убеждават, не се ваксинират, е логично да се запиташ: „аз, който имам по-малко знания, защо да го правя?“

2021-11-01T16:06:32+02:0001.11.2021|Други новини|