Разделяне на община Кърджали на две?

Разделяне на община Кърджали на две – тази идея лансира заместник-председателят на партия „Има такъв народ“ Тошко Йорданов по време на обиколката си в района. Според вижданията на партията град Кърджали трябва да стане самостоятелна община, а селата около него – в друга. Очаквало се това да доведе до по-лесното кандидатстване на селската община по оперативни програми, а изборите в града да бъдат по-честни.

В община Кърджали има 118 населени места. Според преброяването от преди 10 години тук живеят близо 67 500 души – 36 на сто се определят като българи, а близо 50 процента – като турци. С новите данни от миналата година, които все още не са достъпни, се очаква тези цифри да бъдат променени в посока надолу – заради демографски срив и миграция на част от населението към чужбина и вътрешността на страната, затова се гледа скептично на идеята на „Има такъв народ“ да раздели общината. Всъщност такава тя е била до 1987 година, когато в България се провежда мащабна реформа за окрупняване на общини.

Малката община Перперек се придаде към община Кърджали и община Кърджали стана по-голяма“ – спомня си Милан Миланов. Тогава той е първи заместник председател на Общинския народен съвет. 35 години по-късно той продължава да смята, че това е била правилната стъпка.

Този филм вече сме го играли и това започва да прилича на фарс„. Това е мнението на друг свидетел на събитията от началото на 90-те години – Даниела Коджаманова, директор на музея в Кърджали.

„Ако селата около Кърджали бъдат отделени, важни обекти, станали достояние на целия свят, могат да потънат в забрава“, смята Коджаманова и дава пример с Перперикон.

Идеята на „Има такъв народ“ провокира в социалните мрежи редица коментари – от пълно непознаване на темата до одобрение, че ДПС вече няма да има политически монопол в Кърджали.

Общо обаче е мнението, че прокарването на темата за разделяне на община Кърджали е популистки ход и път за партията към кампания за предсрочни избори.

2022-05-09T16:29:31+03:0009.05.2022|Други новини|