РИОСВ глоби кметовете на Стамболийски и Раковски

БНР
Снимка: БГНЕС

70 проверки за управлението на отпадъците са извършили през ноември експертите на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив.

Кметът на община Стамболийски е получил акт за непочистен терен по поречието на река Въча при Куртово Конаре. Това е станало след проверка  по сигнал от местно рибарско сдружение и установено нерегламентираното замърсяване.

Акт е съставен и на кмета на община Раковски, който не е почистил замърсяване с отпадъци в индустриалната зона на Стряма, въпреки направените предписания.

Съставени са и актове за нарушения на Закона за чистотата на атмосферния въздух на две дружества – СПА-комплекс  и предприятие за преработка на ориз.

Акт по Закона за водите  има  цех растителни екстракти и етерични масла в село Зелениково – за заустване на отпадни води без необходимото разрешително.

Санкция от 5 000 лева е наложена на дружество за внос и търговия с флуоровъглеводороди на територията на Европейския съюз. То не е гарантирало, че пуснатото на европейския пазар количество, съответстващо на определената годишна квота.

Глобена е и фирма за производство и търговия с перилни и почистващи препарати в Пловдив, тъй като от ръководството й не са позволили да бъде извършена проверка.

Издадени са наказателни постановления с глоби за общо 18 500 лева. Събрани са над 23 хил. лв от предишни санкции.

През ноември са извършени общо 155 проверки, като 60 от тях са били по жалби и сигнали на граждани.

2021-12-08T16:31:03+02:0008.12.2021|Други новини|