Съд прие за основателни жалбите срещу мандатите в Общинския съвет на Благоевград

БНР

Административният съд в Благоевград счете за основателни жалбите срещу решението на Общинската избирателна комисия в Петрич за разпределението на мандатите в  Общинския съвет.

Шестима кандидати за общински съветници оспориха резултатите от  изборите с  твърдението, че масово действителни гласове са обявявани за невалидни и не са преброени коректно преференциите.

В съдебна зала бяха проверени книжата от общо 11 секции, след което беше назначена и съдебно-математическа експертиза. Заключението на експерта, направил математическите изчисления е, че сгрешените резултати са повлияли на разпределението на мандатите, както и на избирателната квота.

С новите данни, според експертизата, политическа партия СДС получава два мандата вместо един за сметка на местна коалиция „АБВ-БДЦ“. Персонална промяна е постановена и в групата общински съветници от ВМРО, заради неправилно отчетени преференции.

Над 20 жалби бяха внесени в съда след местния вот.

Предстои произнасяне и по делото, с което четири политически партии поискаха  преждевременно прекратяване на правомощията на кмета на областния център Благоевград  Румен Томов.