Само две вериги подават цени към Foodprices.bg

Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов заяви пред News.bg, че е много доволен от резултатите, които наблюдава на сайта на служебното правителство за цените на храните – Foodprice.bg, въпреки че към настоящия момент само два търговеца подават информация за цените си за платформата. Стоянов посочи отново, че това остава много странно за него и открои, че на предварителни разговори почти всички заявили интерес да участват. Припомняме, че самите търговски вериги отричат да е имало такива разговори и не излязоха с официална позиция за инициативите на служебното правителство – както сайта с цените, така и за законопроекта за надценките.

Стоянов обясни, че интересът към сайта Foodprice.bg остава висок – над 10 000 влизания на ден. Отделно, по думите му, е много добър регулаторен инструмент, тъй като сайтът събира информация от много различни институции и дава възможности за анализ на цени на суровини, цени на едро, цени на дребно и съотношения как се движат едните цени спрямо другите. Като резултат, който може да се извлече за тази регулация, Стоянов открои само това, че могат да се насочат проверките на контролните органи. „Идеята никога не била, че можем да решим проблемите за една седмица, но през сайта се виждат много тенденции, които са положителни„, доволен е Стоянов.

И в момента Стоянов наблюдава намаляване на инфлацията, макар и да не обвърза падането на цените с действията на правителството. Служебният министър на икономиката е оптимист и се надява още през юли месец инфлацията в България да е едноцифрена. Припомняме, по последни данни на Стоковата борса у нас цените в последните две седмици пак тръгнаха нагоре.

2 500 лв. нужни вече месечно на семейство с едно дете

2 500 лв. нужни вече месечно на семейство с едно дете

КНСБ: 1394 лв. са необходими за един работещ, сам живеещ човек

Въпреки неясните за резултати от заявеното от служебното правителство и критиките срещу идеята за административното ограничение на цените на стоките в един свободен пазар, служебният кабинет публикува за обществено обсъждане законопроекта си за таван на търговските надценки на хранителните стоки. Автор на законопроекта е Министерството на икономиката и индустрията и законопроектът може да бъде видян на платформата strategy.bg.

Целта на закона за търговската надценка на хранителните продукти е постигане на трайно намаление на индекса на потребителските цени при запазване на покупателната способност на населението с ниски до средни доходи, се посочва в мотивите. В тях министърът на икономиката Никола Стоянов отбелязва, че в търговията на дребно с хранителни продукти „нормалните пазарни механизми не сработват или забавят своето действие в степен, в която не могат да се проявят пазарните конкурентни взаимодействия„.

Служебният кабинет предлага да може временно (6 месеца) да се определя таван на надценките за поне един артикул от група продукти от евентуално малката потребителска кошница. Законопроектът предвижда това административно ограничение да се отнася само за големите търговци – търговските вериги – с годишен оборот над 30 млн. лева. Всички те ще трябва да определят поне един артикул от стокова група, който да продават с надценка до 10%, а контролните органи ще следят за спазването на това изискване. Така законопроектът ще засегне около 33 компании от сектора, предимно международни търговски вериги, но не и малките магазини, където пък, пак според анализа на същото правителство, пазаруват предимно по-голяма част от българите.

Според икономическия министър Никола Стоянов този вариант е „минимална намеса от страна на държавата в пазарните отношения„.

Повечето политически сили в парламента декларираха, че са против приемането на подобна регулация.

Държавата облепва със стикери прозрачни и ниски цени

Държавата облепва със стикери прозрачни и ниски цени

Никола Стоянов: Когато веригите свалят цените, малките магазини ще ги последват

2023-05-13T12:14:24+03:0013.05.2023|Други новини|