Съветниците на Бобошево не увеличиха такса смет

Текст и снимка: БНР

Общината в Бобошево е принудена да редуцира наполовина графика по сметосъбирането в  града и 11-те села поради увеличени разходи по транспортирането на отпадъците до депото в Благоевград, казаха от администрацията.

До ситуацията се стигна след като съветниците отказаха да гласуват увеличение на таксата смет, предложено от кмета на общината Крум Маринов.

Редуцирането на графика по сметосъбирането е на 50%. Ако в общинския център е правено 4 пъти сметосъбиране в месеца, сега се прави два пъти. В по-малките села ще се прави един път месечно.

Това неминуемо ще влоши ситуацията с чистотата и сметосъбирането по населените места. И въдичари по Струма край града ползват съдовете за смет, особено лятото.

За да реши ситуацията, кметът на Бобошево Крум Маринов предложи вдигане на таксата смет, която сета е 4,8 промила, да се вдигне 2-2,5 пъти. Но съветниците отказаха. Тогава градоначалникът разпореди редуциране в графика по сметосъбирането.

Заложените в перото „Чистота“ в бюджета за т.г. средства са  178 600 лева, което е недостатъчно, а възможността за вдигане на таксата „смет“ е чак през декември, коментират съветници.