Съветниците на Дупница създадоха проблем

Община Дупница нито влезе в регионалната ВиК асоциация-Кюстендил, което трябва да стане от 1 юли, нито излезе от Асоциацията, за което пък общинските съветници гласуваха преди седмица.

До безпрецедентната ситуация се стигна след като на днешното Общо събрание на Асоциацията по ВиК решения не се взеха поради липса на мнозинство от три четвърти от гласовете на присъстващите представители на 8-те общини в региона.

Решение Община Дупница да влезе в регионалната ВиК асоциация на местния ОбС е взето още от 2014 г., но то не е станало поради редица организационни и нормативни усложнения при честата смяна на правителствата. Влизането трябваше да стане от 1 юли т.г.

Внезапно обаче дупнишките общински съветници гласуваха преди седмица Общината да излезе от Асоциацията – дори и влизането и да не е станало факт. Областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски, който е дупничанин, коментира ситуацията:

„Значи, ако е законно тяхното решение, то си остава и оттук нататък те ще могат да поискат ново заседание, на което да бъде включена тази точка за излизане“.

Това, че в регион Кюстендил няма единна ВиК асоциация – освен Дупница, която остава с неясен ВиК статут, и Община Сапарева баня категорично отказва да влезе, нито една община в областта ще може да получава еврофинансиране по водните си проекти и рехабилитацията на ВиК-мрежата си.