Скочиха цените на ученическото столово хранене в Смолян

Стойността на купона провокира родители да поставят редица въпроси

Дворът на средно училище „Отец Паисий“ в Смолян
Снимка: Средно училище „Отец Паисий“ в Смолян

Родители от Смолян се обявиха против увеличението на цените на храната в ученическите столове от този месец.

В социалната мрежа Димитър Стояновски, баща на второкласник в средно училище „Отец Паисий“ в областния град, алармира за новата цена на храната в училищните столове.

Родителите: На тези цени се яде в ресторант

В писмо до кмета на Смолян Николай Мелемов той написа, че не приема „храната на нашите деца да се увеличи на цени, с които възрастен човек може да се нахрани в заведение за обществено хранене„.

Стояновски оспорва и грамажа на порциите, както и това, че храната невинаги е топла. „Грамажът си остава същия, цените се вдигат“, коментира Димитър Стояновски.

Той е снимал менюто в училището и порцията на детето.

„Супа без месо – таратор ли, леща ли, фасул ли е  – 1,20. С месо е 1,40. Второ без месо е 2,60, с месо е 2,80. Значи ако вземе една супа с месо и едно второ с месо, стават 4,20 без хляб. Десертът е 70-80 стотинки. Стават 5 лева без хляб„, посочи Димитър Стояновски.

След публикацията на Димитър Стояновски представители на община Смолян се свързали с него, за да проведат среща.

„И се оправдават, че преди 4 години последно е вдигана с 10 стотинки храната, обаче от години наред се трупало във фирмата загуби и задължения към фирми  снабдители. Това, че са натрупали задължения преди години, какво сме ние виновни, нашите деца“, пита бащата на второкласник общинските власти.

Къде отива субсидията

Григор Павлов е управител на фирмата „Ученическо и столово хранене“ ЕООД, която е с общинско участие. По думите му проблемът е, че всяко училище има наредба, според която част от субсидията, която държавата дава за един ученик – около 1550 лева, е предвидена и за изхранване. Единствено 6-то основно училище субсидира с по 50 стотинки купона на децата, нито едно друго учебно заведение не го прави. Къде отиват парите, интересува се Павлов.

Фирмата: Продуктите са по-скъпи

„Налага се увеличение на цената поради причината, че продуктите от 4 години са скочили поне три пъти, а ние не сме променяли цената на купона. Това е една от основните причини – ние трупаме загуби. Имаме столови, които са в селските райони, там децата са малко, припокриват ги тези от града, но причината не се крие толкова тук, колкото в това, че родителите и хората нямат информация и не знаят, че ние – „Ученическо и столово хранене“ не сме с делегиран бюджет или със субсидия. При нас пари не постъпват отникъде, само от цената на купона. Почти навсякъде в България храната на децата е субсидирана , а тук при нас не е“, каза Григор Павлов.

Днес предстои среща на родители с общинското ръководство. В петък в търсене на решение на проблема в общината се проведе закрита за медиите среща с директорите на училища.

„Ученическо и столово хранене“ са на подчинение на Общинския съвет. Отчита се пред тях и аз разбрах в последно време, че трупат задължения. И го викнах на разговори и той каза, че единственото решение е да увеличи купона. Според мен ние трябва да търсим решение и с училищата заедно и ако „Ученическо и столово хранене“ не може да се справи, да минем към някакъв друг вариант. Но е факт, че те наистина не се справят при тези цени“, заяви кметът на Смолян Николай Мелемов.