Тържествена сесия на общинския съвет във Велико Търново

 

Велико Търново, 22 март /Марина Петрова, БТА/

Звън на църковни камбани огласи Велико Търново по повод днешния празник на града – 22 март.
В 12,00 ч. камбаните на всички църкви във Велико Търново бяха ударени 33 пъти последователно, като символиката е посветена на наближаването на най-светлия християнски празник – Възкресение Христово.

Инициативата е на Светата Великотърновска митрополия и Община Велико Търново и ще продължи до Великден, обяви кметът Даниел Панов по време на днешната тържествена сесия на Общинския съвет, която се състоя онлайн заради противоепидемичните мерки.

На заседанието бяха гласувани номинациите за почетен гражданин на старата столица. Носител на престижното звание тази година е проф. Милко Палангурски – историк, преподавател и общественик. По предложение на Държавния Военно-исторически архив за почетни граждани посмъртно бяха обявени и 37 български офицери, родени във Велико Търново и произведени в генералско звание до 1945-а година.

С традиционното отличие „Награда Велико Търново“ бяха удостоени археологът д-р Иван Църов и композиторът и пианист Живко Петров.

„Днес – навръх празника на Велико Търново – историческата и духовна столица на България, е най-важно да си пожелаем да бъдем с близките и приятелите си без пандемия и без страх за здравето и живота им, затова е по-важно да направим цивилизационния избор, с който да защитим първо тях, а така и себе си“, каза в онлайн приветствието си кметът на Велико Търново Даниел Панов.

За да дойдат по-бързо онези добри времена, в които ще празнуваме, днес трябва да изберем здравето и да го поставим на първо място, подчерта Панов. „Нека сме заедно в този избор, нека разумът ни обедини, нека бъдем отговорни, защото именно с дисциплина, ред и единение нашите предци са постигнали най-големите успехи в българската история, в историята на Велико Търново“, отбеляза той.